Eko-bönder får råd i nyskriven bok

Inger Källander, Söderköping, har alltid tyckt om att skriva. Detta tillsammans med ett djupt engagemang och kunskap om ekologiskt lantbruk har nu burit frukt i en ny bok.

Inger Källander har nu gett ut boken Ekologiskt lantbruk - odling och djurhållning.Foto: ANNE-MARIE KARLSSON

Inger Källander har nu gett ut boken Ekologiskt lantbruk - odling och djurhållning.Foto: ANNE-MARIE KARLSSON

Foto:

SÖDERKÖPING2005-12-19 09:07
Boken heter vad den handlar om: Ekologiskt lantbruk - odling och djurhållning. Medförfattare är Elisabeth Ögren som skrivit om ämnet växtnäring.
Inger Källander har själv i många år varit ekobonde, men bor numera vid Gäverstads Gård en bit utanför Söderköping och arbetar som konsult i jordbruksfrågor med olika uppdrag, föreläsningar och seminarier över hela landet.
Också engagerad i internationella projekt, bland annat i Himalaya och Latinamerika för att hjälpa organisationer arbeta fram en ekologisk utveckling.
För något år sedan fick hon Kungliga skog- och lantbruksakademins guldmedalj för insatser för det ekologiska lantbrukets utveckling.

Även ordförande
Dessutom är hon ordförande i Ekologiska Lantbrukarnas riksförbund med drygt 3 000 medlemmar, som hon också var med och bildade för tolv år sedan.

Mycket forskning
Med andra ord, hon kan sitt ämne, och är det något hon inte kan, så tar hon reda på det.
Det finns mycket forskning inom området och en rad experter med olika specialiteter har också haft uppdraget att granska boken som en garanti för att allt ska vara rätt.

Anna tankesätt
-Tanken med boken att den ska vara en inspirationskälla till ett annat tänkesätt och alternativ till konventionellt lantbruk, säger Inger Källander.
Boken riktar sig främst till två målgrupper, redan aktiva lantbrukare som vill lägga om från konventionellt till ekologiskt bruk, samt också till elever på naturbruksgymnasierna. Hon är noga med att en bok inte ska bli för "tung" att läsa.
- Även om man måste rikta in sig till vissa målgrupper så ska boken kunna läsas av alla, säger hon. Jag är väldigt mån om att en bok ska vara pedagogisk och lättläst.Och jag tror att jag har bra förutsättningar för att klara det eftersom jag delat mitt yrkesverksamma liv mellan att vara bonde och språklärare på högstadiet (under 27 år fram till 2001.)
Det är inte första boken som Inger Källander skriver. Den första var Jordbruksbok för alternativodlare som kom för 16 år sedan.

Stora förändringar
-Men det har hänt mycket inom det ekologiska lantbruket utveckling sedan dess, säger hon. Framförallt har vi ju fått nationella mål och det finns numera också stödåtgärder och ersättning för omställningskostnader för den som vill gå över från konventionellt till ekologiskt bruk.
Det ekologiska lantbruket ökar, idag är 20 procent av all jordbruksareal i landet ekologiskt odlad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om