Efter lyckade starten: De satsar vidare på sin gårdsbutik

Första sommaren för Harsby gårdsbutik blev över förväntan. Nu satsar de på att hålla öppet på samma sätt resten av året. "Vi testar och kör så nu, sen får vi se hur det går", säger Frederica Flygare, som driver företaget tillsammans med sin mamma.

Annika Nilsson och Frederica Flygare är mor och dotter. Tillsammans driver de bland annat Harsby gårdsbutik.

Annika Nilsson och Frederica Flygare är mor och dotter. Tillsammans driver de bland annat Harsby gårdsbutik.

Foto: Sandra Fagerkrantz

Söderköping2024-09-17 21:00

På kassadisken i gårdsbutiken möts man av en jättelik chokladboll insvept i cocos. Den går inte att äta och den är inte heller till salu. Däremot säger den en hel del om butikens innehavare. För mor och dotter, Annika Nilsson och Frederica Flygare, är gårdsbutiken intill E22 nämligen en expansion av verksamheten de bedriver på Cocosbollsfabriken i Skärblacka. 

– Först och främst ville vi göra våra egna produkter mer lättillgängliga. Här har vi kunnat skapa mer av ett utflyktsmål där vi kombinerar försäljning med kafé, säger Frederica, som ansvarar för butiken.

undefined
Chokladbollen på kassadisken gå inte att äta.
undefined
Tillsammans med de egentillverkade produkterna säljs lokalproducerade livsmedel, konfekt och utvald inredning.
undefined
Annika Nilsson säger att satsningen på kafé här har varit över förväntan.
undefined
Den nya gårdbutiken ger dem ny möjlighet att tillgängligöra sina egentillverkade produkter.

Det som de kanske är mest kända för att producera i Skärblacka är gammaldags cocosbollar och Norrköpingsfläsk. De har redan en bod i Gamla Linköping där de säljer sina produkter och har även försäljning i anslutning till fabriken i Skärblacka. Harsby gårdsbutik i Söderköping är deras tredje försäljningsställe i egen regi. De upplever att nyetableringen har varit uppskattad.

-- Det är väl särskilt det här med Norrköpingsfläsket som våra kunder uppskattar. Det är starkt förknippat med barndomen för många och det är det vi oftast får höra något om, säger Annika som ansvarar för produktionen. 

undefined
Anna Jakobsson är konditor och anställd i företaget. Hon står för allt hembakat som säljs i kaféet.

De fick tillgång till lokalerna i februari och fram tills de öppnade, lagom till mors dag, så lades mycket tid på att piffa till lokalerna. Sedan de öppnade butiken har de hållit öppet onsdag till söndag och så är planen att fortsätta även framåt.

-- Vi testar och kör så nu, sen får vi se hur det går, säger Frederica.

Vad gör ni på måndagar och tisdagar?

-- Då bakar vi cocosbollar och allt annat gott, säger Annika. 

undefined
Gårdsbutiken ligger intill E22.
undefined
Mor och dotter satsar på närproducerat i gårdsbutiken som varit öppedan sedan maj.

Tillsammans med de egentillverkade produkterna säljs lokalproducerade livsmedel, konfekt och utvald inredning. Satsningen på kafé har gått bättre än väntat. 

– Kaféet har fått väldigt bra respons. Bättre än jag vågade hoppas på, säger Annika.

Särskilt under Östgötadagarna upplevde de att deras satsning nått ut till allmänheten.

-- Vi blev nog lite tagna på sängen, måste jag säga. Det kom lite fler besökare än vi hade trott. Men det gick hur bra som helst och det har gett oss jättemycket energi att satsa på det här framåt, säger Frederica.

undefined
"Här har vi kunnat skapa mer av ett utflyktsmål", säger Frederica Flygare om satsningen på Harsby gårdsbutik.

Under oktober planerar de för en höstmarknad och senare i år blir det även julmarknad här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!