Efter krisåret: Så ser det ekonomiska läget ut

Inför nästa år lovar den styrande majoriteten, Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna, att det inte ska bli några fler stora besparingar för Söderköpingsborna. De kraftiga besparingarna i år ska ge en budget i balans för åren 2025-2027. Men redan nu vill man göra en ny utredning gällande Nyströmska skolans framtid.

Politiska styret presenterade budgeten

Foto: Axel Johansson

Söderköping2024-06-05 16:20

De styrande presenterade på onsdagen sitt förslag till budget för de kommande åren. Deras förhoppning är att de fått bukt på kommunens dåliga ekonomi med de besparingar och nedskärningar som man gjort både på verksamhet och personal i år.

– 2024 har varit ett svårt år men om vi lägger det bakom oss så har vi en bra start. Vi börjar se att besparingarna ger resultat inför nästa år. Då kan vi ha en bra och realistisk budget. Drygt åtta miljoner kronor kommer samtliga nämnder att behöva spara men det ser vi som hanterbart, säger kommunalråd Martin Sjölander (M).

undefined
"2024 har varit ett svårt år men om vi lägger det bakom oss så har vi en bra start", säger Martin Sjölander (M).

Den befolkningsökning som man hoppas på har uteblivit och samtidigt ser man att demografin för befolkningen har förändrats. Det föds färre barn men andelen äldre, över 80 år, ökar de kommande åren. Det gör att man måste förändra resurserna från de mindre barnen och istället planera för en äldre befolkning.

– Om det inte föds fler barn och vi fortsätter att tappa befolkning istället för att öka så finns inte en kommun som Söderköping kvar om 60 år. Det är nära i tiden, konstaterar Anders Eksmo, (KD).

Den ekonomiska prognosen för kommunen nästa är ett par miljoner kronor back men de styrande tror att man ska kunna hamna på en nollnivå. Tidigare har man pratat om att alla nämnder måste spara två procent av sin verksamhet, men det gäller inte 2025.

– Verksamheterna tål inte hur mycket som helst utan de ska dra ner med 0,8 procent nästa år. Men vi måste planera andra åtgärder för att inte lämna en stor låneskuld till framtiden, säger Tuula Ravander (S).

undefined
"Om det inte föds fler barn och vi fortsätter att tappa befolkning istället för att öka så finns inte en kommun som Söderköping kvar om 60 år", konstaterar Anders Eksmo, (KD)

Snart ska politikerna på fullmäktige ta beslut om en eventuell folkomröstning och hur framtiden för Nyströmska skolan ska bli. En folkomröstning kan enligt de styrande inte ske förrän i november och den skulle kunna kosta närmare en miljon kronor. Därför vill de tillsätta en ny extern utredning redan nu som ska se över hela Nyströmska skolan och dess utbildningar. Utredningen får maximalt kosta 250 000 kronor. Detta ska beslutas i kommunstyrelsen kommande vecka.

– Utredningen är ett sätt att svara folkinitiativet. Då utreder vi hela Nyströmska, ser över vilka utbildningar man ska ha och får en helhetsbild. För att vi ska hinna anmäla program till nästa höst så måste utredningen vara klar till oktober, säger Tuula Ravander.

Deras förhoppning är att det inte ska vara några stora besparingar inför nästa år men samtidigt finns det en hel del investeringar som behövs. Kommunen saknar fortfarande platser för LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och den nya planerade byggnationen på Tyketorp har stoppats.

undefined
"Verksamheterna tål inte hur mycket som helst. Nästa år ska nämnderna dra ner med 0,8 procent", sägerTuula Ravander (S).

– Vi ska försöka lägga ut upphandlingen igen i höst. Den tidigare upphandlingen blev så dyr att vi trodde ingen skulle ha råd att bo där. Men närmast blir det fyra platser på gruppboende och några enskilda, säger Tuula Ravander.

Innan 2027 ska det inte byggas någon ny skola och Bergaskolan blir kvar 2025. Däremot vill de styrande ta bort LOV, lagen om valfrihet, då det gäller hemtjänst.

Är även KD med på att ta bort valfriheten?

– Det blir tufft när man tappar företag och kommunen måste ta över, som skedde tidigare. Så motvilligt är vi med på det och hoppas på att hitta en bättre struktur, säger Anders Eksmo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!