Dubbla chefslöner får kritik

Dubbla löner. Förra kommunchefens avgångsavtal tillåter henne att jobba samtidigt som hon också får lön av Söderköpings kommun.

Dubbla löner. Kommunen betalar lön till avgångna chefer trots att hittat nya anställningar.

Dubbla löner. Kommunen betalar lön till avgångna chefer trots att hittat nya anställningar.

Foto: Michael Bercu

Söderköping2015-12-02 20:31

NT har tidigare berättat om hur förra kommunchefen Susanne Sandlund fått ett generöst avgångsavtal. Nu visar det sig att avtalet till och med är än mer generösa. Susanne Sandlund och Per Sandler får lön från Söderköpings kommun samtidigt som de nu jobbar på andra arbetsplatser.

– Ja, det stämmer att hon får lön även från Söderköping. Så ser hennes avtal ut. Avtalets innehåll speglar den praxis som sätts i samband med anställning och avslut av många kommunchefer, säger kommunalrådet Mattias Ravander (S).

Du tycker fortfarande inte att det är problem att avtalet ser ut så?

– Oavsett vad min personliga uppfattning kring avtalet är så måste kommunen som arbetsgivare följa den praxis som gäller inom sektorn, och de förhandlingar som sker med arbetstagaren och dennes fackliga organisation.

Han fortsätter:

– Jag är övertygad om, även om summan vid första anblick kan kännas mastig, att den gemensamma överenskommelse kommunen och den avgående kommunchefen gjorde är bra både för Susanne och för Söderköpings medborgare och skattebetalare. Ersättningen till den avgående kommunchefen bokförs som en engångskostnad under 2015 (även om den betalas ut fortlöpande) och tas från kommunens överskott. Det är alltså inga verksamheter som blir lidande av överenskommelsen eller någon annan verksamhet som skulle kunna fått del av pengarna istället.

LÄS MER: Så mycket tjänar politiker och chefer

Men att det skulle vara en praxis tillbakavisas av Sveriges Kommuner och Landsting. Enligt uppgifter till NT varierar det kraftigt hur avtalen ser ut.

– Vi tar inte fram några jämförelser kring avtal för chefer eller löner. Vi ger heller inte några rekommendationer och det varierar nog mycket hur det ser ut i kommuner och landsting, säger Irene Tinglöv, pressekreterare hos SKL.

Från den ideella organisationen Skattebetalarna tycker man att det går att jämföra kommunal verksamhet med privata näringslivet. Men man är samtidigt tydlig med vilka krav som man har på det offentliga

– Beslutsfattare inom näringslivet har ett ansvar mot sina aktieägare och beslutsfattare inom offentlig sektor har ett ansvar mot skattebetalarna så en jämförelse är relevant. Men vi som avstår från en stor del av våra inkomster måste bli bättre på att ställa krav på beslutfattare inom offentlig sektor, säger Joacim Olsson, vd för organisationen.

LÄS MER: Många åsikter om avgångslöner

Hur vanligt är det att ett avtal ger en hög chef rätt till dubbla löner inom offentlig sektor?

– Jag hoppas och tror att det är en ovanlig lösning och att beslutsfattare inom offentlig sektor generellt sett har större respekt för skattebetalarnas pengar än att man ingår den här sortens avtal. Det vanliga brukar vara att personen ska stå till den offentliga sektorns förfogande i alla fall på papperet. Ett problem när någon ska skiljas från sin tjänst är dock att även en lösning där avgångsvederlaget ska räknas av mot ny inkomst kan kringgås på olika sätt, exempelvis genom att man tar den nya inkomsten i ett företag istället, säger han.

Enligt ert sätt att se det, hur borde en avgångslösning se ut?

– I grunden handlar problematiken ofta om att den enskilde chefen brustit på ett anmärkningsvärt sätt i sitt tjänsteutövande. Det måste i sådana fall bli lättare att skilja personer från deras chefspositioner utan att behöva ingå den här sortens avtal. Att exempelvis återinföra tjänstemannaansvaret där den enskilde får ett tydligare personligt ansvar för de beslut den fattar kan vara en metod som skulle motverka sådana här lösningar. Som lagstiftningen nu ser ut kan tjänstemän fatta i princip vilka beslut som helst utan att riskera skadestånd eller uppsägning utan guldkant, säger Joacim Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om