Domedagsstämning på Nyströmska – nytt besked väntas

Personal och elever på Nyströmska skolan väntar återigen på besked om skolans framtid. "Det är väldigt tung stämning. Eftersom vi inte har några ettor är det glest i korridorerna" säger Christine Berthelsen, ordförande för Sveriges Lärare.

Precis före höstlovet ska personalen och eleverna på Nyströmska i Söderköping få besked från politikerna om skolans framtid.

Precis före höstlovet ska personalen och eleverna på Nyströmska i Söderköping få besked från politikerna om skolans framtid.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2024-10-10 09:30

Precis innan höstlovet ska personalen på Nyströmska skolan i Söderköping få besked från politikerna om skolans framtid.

– Ännu en gång så får vi beskedet precis innan ett lov, det var likadant förra gången. Det är inte bra. För personalen så är det en hemsk känsla i magen som de ska gå runt med under hela lovet och vara oroliga, säger Christine Berthelsen.

undefined
"Vi väntar och det känns som ett domedagsbesked", säger Christine Berthelsen, ordförande för Sveriges Lärare på Nyströmska skolan. Före höstlovet ska politikerna ge besked om skolans framtid.

Den 24 oktober har politikerna i barn- och utbildningsnämnden möte och ska besluta om Nyströmskas framtid. En extern konsult, Vilna, har anlitats för att utreda kommunens fortsatta utbud av skolformer. Kostnaden för konsulten har varit 240 000 kronor.

Enligt rapporten har politikerna två alternativ, antingen att fortsätta att fasa ut de högskoleförberedande programmen eller att återuppta antagningen till ekonomi- och naturvetenskapliga programmen. Konsulten rekommenderar dock att fasa ut de högskoleförberedande programmen redan nästa år. Skälet är att de inte anser att kommunen kommer att kunna skapa en hållbar ekonomi om de startar programmen igen.

undefined
Protester och demonstrationer avlöste varandra under våren innan politikerna tog beslut om att de teoretiska programmen på Nyströmska skolan inte skulle gå att söka till hösten 2024.

Delar av den politiska oppositionen, det vill säga Vänsterpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Söderköpings Initiativet och Centern, är kritiska till delar av rapporten. Då beslutet om en utredning togs var målet att belysa frågan djupare.

– Trots den korta tid utredningen har haft till sitt förfogande, cirka två månader, så presenterar den en rekommendation istället för att ge en bredare belysning av alternativa vägval, säger Ulric Nilsson, (C)

Enligt rapporten skulle den ekonomiska skillnaden mellan att fasa ut de teoretiska programmen jämfört med att ha kvar dem visa en kostnadsskillnad på cirka 2,3 miljoner kronor 2028. Men det beror också på vilket programpris som kommunen har.

undefined
"Man måste se att det är en större fråga. Tror vi på Söderköping och vill att kommunen utvecklas eller ska vi vara en sovstad till Norrköping", säger oppositionsråd Ulric Nilsson (C). Tillsammans med Caroline Gustavsson, (C), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, besökte de skolan i våras.

– Två miljoner kronor är inte mycket pengar i sammanhanget. Det motsvarar skatteintäkten från 30-talet personer. Det är inte många personer som måste välja att flytta hit eller härifrån för att för att ekonomin ska bli någonting helt annat, säger Ulric Nilsson.

Oppositionen menar att det handlar om en helhet där kommunens attraktivitet för företagare och nya invånare spelar en stor roll för utvecklingen.

– Man måste se att det är en större fråga. Tror vi på Söderköping och vill att kommunen utvecklas eller ska vi vara en sovstad till Norrköping, säger Ulric Nilsson.

undefined
På Nyströmska skolan råder ovisshet. Totalt har redan sju personers arbetssituation påverkats. En person har omplacerats, tre personer har sagts upp på grund av arbetsbrist och tre personer har deltidstjänster kombinerat mellan högstadiet och gymnasiet. Personalen avvaktar att det slutgiltiga beslutet som ska komma.

På skolan råder ovisshet. Totalt har redan sju personers arbetssituation påverkats efter förändringen. En person har omplacerats, tre personer har sagts upp på grund av arbetsbrist och tre personer har deltidstjänster kombinerat mellan högstadiet och gymnasiet. Personalen avvaktar att det slutgiltiga beslutet som ska komma.

– Vi väntar och det känns som ett domedagsbesked. Som jag har förstått det så är det chansen att få en ekonomi i balans som talar för att inte öppna programmen. Om de beslutar att inte öppna upp så kommer det att hända många saker på skolan, säger Christine Berthelsen.

undefined
I våras hölls demonstrationer mot förslaget att ta bort de teoretiska programmen – men det hjälpte inte.

– Många lärare söker redan nya jobb men samtidigt vill man avvakta lite och se hur det blir för framtiden.

I november är det dags för den årliga gymnasiemässan och öppet hus på skolan. Frågan är om Nyströmska ska presentera enbart lärlingsprogram eller inte.

– Vi kämpar och hoppas på det bästa. Vi kan inte ge upp och lägga oss ner förrän beslutet är taget och allt är klart, säger Christine Berthelsen.

undefined
Precis före höstlovet ska personalen och eleverna på Nyströmska i Söderköping få besked från politikerna om skolans framtid.
Karta: Nyströmska skolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!