Dold konstskatt

Det här är konsten som få av dagens kyrkobesökare har tillfälle att se. Men i Skönberga kyrka finns unika medeltida konstskatter, muralmålningar, det vill säga målade direkt på vägg, men sedan några hundra år skymda av kyrkans innertak.

I Skönberga kyrka finns unika muralmålningar från medeltiden. Foto: Karin Hassler

I Skönberga kyrka finns unika muralmålningar från medeltiden. Foto: Karin Hassler

Foto: Karin Hassler

Söderköping2013-01-18 00:00

De är gamla, stora och ovanligt välbevarade med tanke på en ålder som räknas i sekler. Nu i vårdagarna ska målningarna snart komma i rampljuset, inte i praktiken, men väl genom en föreläsning som ska hållas på Stinsen i Söderköping.

På kyrkvinden
Att se målningarna i verkligheten är nämligen inte det enklaste, de finns på kyrkvinden ovanför orgelläktaren i Skönberga kyrka. Lite bökigt och trångt att komma till, knappast ett ställe för offentlig visning av konst. Det är lite synd för det är fascinerande och mäktigt att se denna väggkonst, men den är ju inte heller flyttbar.

- Det finns ett stort intresse och det har bland annat varit folk från museer här och tittat, säger Kjell Emilsson som lotsar oss fram till målningarna.

När Skönberga kyrkas första delar byggdes på 1170-talet var det annat. Målningarna anses härröra från den tiden och då fanns inget innertak som dolde de stora mäktiga kalkmålningarna.

När kyrkan under den senare medeltiden byggdes till och valvtaket tillkom på 1400-talet hamnade målningarna ovanför valven.

Figurer i rad
Det som nu är kvar av de rikligt dekorerade mönstren finns på den så kallade triumfbågsmuren där en vägg fylls av en mängd figurer i rader. De föreställer bland annat Kristus, Jungfru Maria, Johannes Döparen och änglaskaror.

I början av 2012 gjordes en studie av tyska och svenska experter om just medeltida muralmålningar i åtta östgötakyrkor, bland annat Skönberga. I gruppen ingick konservator Anna Henningsson som är den som ska hålla föredraget på Stinsen i Söderköping den 20 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om