I sämre tider betyder skolmaten mer: "Fler äter mer"

Skolmaten blir viktigare i sämre tider. "Det märks att många elever äter mer. De äter även mellis innan de går hem", säger pedagogen Pernilla Hertzman.

"Vi försöker öka intresset för vad vi stoppar i oss och varför. Maten ska vara en trevlig stund och matsalen ska vara lustfylld och trevlig", säger pedagog Pernilla Hertzman med köksansvarig Lollo Aneskär på Skönbergaskolan i Söderköping.

"Vi försöker öka intresset för vad vi stoppar i oss och varför. Maten ska vara en trevlig stund och matsalen ska vara lustfylld och trevlig", säger pedagog Pernilla Hertzman med köksansvarig Lollo Aneskär på Skönbergaskolan i Söderköping.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2023-02-13 15:30

Att matpriserna gått upp och att det är sämre tider märks i skolan och på fritidshemmen där maten blivit ännu viktigare. På Skönbergaskolan i Söderköping är man sedan ett par år med i projektet "röda tråden" vilket gett goda resultat. Målet är att prata mer om mat och varifrån den kommer. Skolans personal och elever gör många studiebesök, bland annat hos biodlare, fiskare med flera så att eleverna kan lära sig mer. 

– Vi försöker också prata om vad som är viktigt att tänka på med mat, vad som är nyttigt och varför, säger pedagogen Pernilla Hertzman.

undefined
"Vi försöker öka intresset för vad vi stoppar i oss och varför. Maten ska vara en trevlig stund och matsalen ska vara lustfylld och trevlig", säger pedagog Pernilla Hertzman med köksansvarig Lollo Aneskär på Skönbergaskolan i Söderköping.

Hon har märkt att maten i skolan blivit allt viktigare, något som också uppmärksammats nationellt. På fritidshemmen serveras både frukost och mellanmål.

– Det är fler barn som äter både frukost och mellis. Vi märker också att barnen äter mer och det kan vara så att de äter mindre hemma, säger hon.

Främst fredagar och måndagar går det åt mer mat än tidigare.

undefined
Eleverna på Skönbergaskolan i Söderköping tar all mat själva. Skolan har märkt att det är mindre mat som slängs.

– Det här kan vara dels för att vi fokuserar mer på maten, pratar om den och vad det är. Ofta pratar vi om rätterna och hur man lagar dem, men det är säkert så att de höjda matpriserna också påverkar. För alla familjer har utgifterna ökat.

– Vi brukar uppmana eleverna att ta mindre på tallriken så att det ser trevligt ut, men gärna flera gånger. Det finns elever som tar tre gånger och mer. Det är bra att de provar maten, äter och ser vad de tycker om.

Lollo Aneskär är köksansvarig och hon brinner för sitt jobb.

– Det är jätteroligt. Tillsammans med eleverna har vi odlat potatis, sallad och kryddor som jag sedan använder i maten. Det har uppskattats av alla, berättar hon.

undefined
"Mat ska verkligen inte vara en dålig upplevelse utan trevligt. Ingen ska tvingas i någon mat men uppmuntras att smaka", säger Pernilla Hertzman och Lollo Aneskär.

Skolköket är inte ett tillagningskök, så ingen mat kan sparas från dag till dag. Däremot gör Lollo Aneskär egen sallad och röror till eleverna, vilket uppskattas.

– Jag har också gjort smoothies, till exempel då vi pratade om spenat. Då fick eleverna smaka och sedan gissa vad som ingick i drycken. Det är ett bra sätt att testa alla sinnen på.

undefined
Skolmaten blir allt viktigare och eleverna äter mer i skolan. Skönbergaskolan har fått priset för bästa skolmaten i länet.

Spenat, ingefära och apelsin var det den aktuella dagen. Ett lite svårt smakprov, men som ändå många elever lyckades med. Den populära matsalen ska snart byta namn till Lollos restaurang. Ett namn som eleverna valt.

– Det är roligt och viktigt att hitta smaker och att även försöka sätta ord på vilka smaker som finns, och varför vi tycker om dem eller inte, säger Lollo Aneskär.

Karta: Skönbergaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!