I ett debattinlägg i NT riktar fackliga representanter från organisationen Sveriges skolledare hård kritik mot det förslag på besparingsåtgärder som kommunstyrelsen nu tagit fram. Debattförfattarna jobbar som rektorer på olika skolor i Söderköping.
Initiativtagare är Andreas Wetell, som utöver att vara ledamot i förbundsstyrelsen för Sveriges skolledare, även jobbar som utvecklingsstrateg vid Söderköping kommuns barn- och utbildningskontor.
– Det är en liten märklig situation, om det är okej så vill jag gärna hålla isär mina roller, säger Andreas Wetell på torsdagsförmiddagen.
Som facklig säger han så här om de presenterade besparingarna på 8,6 miljoner kronor inom utbildningssektorn.
– I grunden handlar det om att kommunen har en dålig ekonomi. Vi har stor förståelse för att det behövs besparingar. Men vårt dilemma är att vi i skolorna redan gjort stora besparingar och nu kommer ytterligare ett besparingsbesked. Vi gör bedömningen att det inte finns något mer att spara på. Det här kommer får stora konsekvenser för barnen och eleverna.
Enligt debattartikeln motsvarar de nedskärningar som föreslås grovt räknat 45 medarbetare av Söderköpings skolors 450 årsarbetare. Andreas Wetell är kritisk till hur kommunstyrelsen valt att fördela besparingsåtgärderna i kommunens verksamhet.
– Man har valt att räkna på antalet anställda i de olika förvaltningsgrenarna, i stället för i relation till omsättning. Det gör att personaltäta områden som skola, vård och omsorg, får dra ett större lass. När man drar ner på den verksamhet som är viktig för medborgarna, så slår det hårdare mot den enskilda Söderköpingsbon.
Enligt prognoserna går kommunen mot ett underskott på 23,6 miljoner. Var ska kommunen ta de pengarna ifrån?
– Går man back, så går man back. Vi har jättestor respekt för att pengarna är slut. Men vi tycker att man måste prioritera annorlunda, man kan inte prioritera bort barnen. Kommunen ska se över all verksamhet, men man måste först och främst prioritera det som är lagstadgat, säger Andreas Wetell.
Hur har dialogen varit med de styrande politikerna?
– Den fackliga organisationen har blivit bra informerad av tjänstemän. Kommundirektören och HR-chefen har sett till att processen gått rätt till, vi har inga synpunkter på hur arbetsgivaren skött det. Vi har även haft bra kontakt med politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Men det har inte funnits någon dialog med de styrande politikerna, säger Andreas Wetell i sin fackliga roll.
Om vi nu lämnar din fackliga roll och går över till din roll som tjänsteman på barn- och utbildningskontoret. Hur ser du på att kommundirektören nu får i uppdrag att ta fram ett förslag på ny organisation?
– Alla rektorer jobbar redan hela tiden med att hitta ett sätt att spara på som gör minst skada för barnen. Alla tjänstemän tittar redan på att hitta så bra lösningar som möjligt, för att göra skadan så liten som möjligt.
Enligt förslaget är de som har titeln och arbetar som sjuksköterska och undersköterska undantagna besparingar. Finns det några naturliga avgångar på ert kontor?
– Så vitt jag vet finns det en naturlig avgång, en pensionering, på chefsnivå.
Måndagen 18 mars ska det nya besparingsförslaget behandlas av kommunstyrelsen. Vi har under torsdagseftermiddagen sökt Martin Sjölander (M), kommunstyrelsens ordförande.