I måndags började grävningarna på och runt torget, vars syfte är att byta ut de gamla slitna vattenledningarna. Arkeologer övervakar arbetet eftersom det är historisk mark. Bland fynden som gjorts hittills finns bland annat en trästock, som antagligen varit delar av en väg. Den har skickats till Lund för datering.
– Förr hade de stockar till vägar där man gick eller åkte med häst och vagn. Det blev mycket gödsel och annat på vägarna och efter hand byggdes det nya, säger Andreas Bodin, anläggare på SM Entreprenad.
På Rådhustorget finns två uppgrävda hål. I hörnet vid Munkbrogatan och Rådhuset finns ett stort hål där man kan se hur djupt ner den gamla gatugrunden ligger.
– Det syns att det varit en mötesplats eller ett torg här. Vi törs inte gräva intill Rådhuset, för på denna sida har huset ingen källare. Då vet man inte vad som händer, det kan bli sättningar, säger Andreas Bodin.
Alla vattenledningar ska åtgärdas genom så kallas relining. De gamla ledningarna rensas, vattenprover tas och sedan för man in ett nytt plaströr i de gamla ledningarna och vattnet kan kopplas på igen. Relining av dricksvattenledningar är relativt nytt och det är första gången det görs i Söderköping.
– När det gäller dricksvatten måste man vara extra noga. Det får inte komma in någon jord eller annat som gör att vattnet inte blir tjänligt. Det får bara inte hända. Vatten är livsmedel. Vi tar många prover och kontrollerar vattnet, säger Andreas Bodin.
Arbetet med att byta vattenledningar beräknas ta en månad. Nu måste trafiken ledas om eftersom man ska gräva upp i hörnet Ågatan och Hamngatan. Vattenledningarna tros vara från 1927.
En fiberduk och grus läggs ovanpå gatstenarna för att skydda dem, då även tunga fordon kommer att åka här.
– Det pågår annat arbete vid kanalen och här är mycket tung trafik. De kan lätt vrida loss gatstenarna då de svänger. Vi hoppas kunna skydda stensättningen så här, säger Stefan Eidborn, projektledare på kommunen.
Även i fortsättningen är Ågatan öppet för trafik i båda riktningarna, men det kan bli trångt.
– Vi försöker leda om trafiken, men det ska gå att mötas om man tänker sig för.
Efter Rådhustorget ska arbetet fortsätta längs Storgatan.
– Under Storgatan har jag hört att det kan finnas elva nivåer av trägator, säger Andreas Bodin.
Förhoppningen är att hinna bli klara innan det blir minusgrader.