De aviserade trygghetsvandringarna beskrivs som en viktig del av kommunens brottsförebyggande arbete. Vid tre tillfällen kommer vandringarna att äga rum på olika platser i Söderköpings kommunen med start i februari.
Målet är att uppdatera lägesbilden och kartlägga hur det ser ut i kommunen, genom att identifiera och upptäcka potentiella brister och förbättringsmöjligheter på platserna.
– Till de här tillfällena har vi tagit fram en checklista som vi kommer utgå ifrån. Det kan handla om allt ifrån belysning, trappor och växtlighet till trafiksituation och känslor som kan uppstå på vissa platser. Vi vill uppmärksamma och identifiera de här förbättringsmöjligheterna för att kunna skapa ett tryggt och trevligt Söderköping, säger kommunens säkerhets- och beredskapssamordnare Desirée Blichfeldt.
– Det vi kan identifiera under vandringen kommer vi att dokumentera i en åtgärdsplan. Förslag på lösning kommer sedan att läggas på berörda förvaltningar inom kommunen, fortsätter hon.
Under trygghetspromenaderna närvarar, tillsammans med kommunens representanter, även personal från bland annat polis och räddningstjänst. Förhoppningen är att också allmänheten ska vilja följa med.
– Tidigare år har det inte varit så stor uppslutning. Vi ser ju saker på ett sätt med våra glasögon, medan boende kan se andra saker ur ett annat perspektiv. Det är därför det är så viktigt att vi möts och får in deras synpunkter. Det här är att bra tillfälle att göra sin röst hörd, så vi hoppas att många kommer vilja delta.
Startskottet för vandringarna går vid kommunhuset 12 februari. Därefter följer ytterligare två promenadtillfällen i Västra Husby och Östra Ryd.
– I nuläget är det de här områdena som finns inplanerat. Min ambition är att det här är något vi ska fortsätta med och att vi kommer genomföra det här i fler områden i kommunen framöver, säger Desirée Blichfeldt.
Promenaderna begränsas till ett område om cirka 2-3 kilometer och tillgänglighetsanpassas.