Inför måndagens kommunfullmäktige sammanträde samlades föräldrar tillsammans med sina barn för en manifestation mot att de inte beviljas skolskjuts. Eftersom Waldorfskolan i Söderköping är en friskola är inte kommunen direkt skyldig att erbjuda skolskjuts, men enligt folksamlingen borde eleverna få åka med skolbussar som ändå åker förbi varje morgon.
– Våra grannar som går på andra skolor får skolskjuts varje morgon. Jag hade också kunnat åka med, och bli lämnad på samma ställe som dem, men det får jag inte. Det är tråkigt, jag hoppas att det kan ändras så slipper mamma och pappa skjutsa hela tiden, säger Kersti Lindkvist som går på Waldorfskolan i Söderköping.
Pappan Anders Lindkvist vill att barnen ska gå kvar på skolan, trots omständigheterna med skjutsning fram och tillbaka.
– Det är småskaligheten med små klasser och lärartätheten som gör att jag vill att mina barn ska gå kvar. Så hittills har det övervägt, men det hade underlättat om de fick skolskjuts. Ibland åker jag precis efter skolbussen, och ser att det finns tomma platser, så det här är bara en principfråga från kommunens sida, säger Anders Lindkvist.
De som gjort ett aktivt val av skola kan enligt skollagen ha rätt till skolskjuts, men bara om kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter får kommunen. Enligt Pernilla Nilsson, administrativ chef på samhällsbyggnadskontoret, finns det däremot en logisk förklaring till varför det finns tomma platser på skolbussarna.
– Vi måste se till att det finns plats på bussen varje dag och ha några platser över för barn som flyttar in och som har rätt till skolskjuts och går i en kommunal anvisad skola. Om skolskjuts inte beviljas så är det vårdnadshavarens ansvar, säger Pernilla Nilsson i en tidigare intervju.
Föräldrarna har gjort ett aktivt val i att låta sina barn gå på Waldorfskolan, vissa har till och med flyttat till kommunen för att deras barn ska kunna gå på skolan. Solveig Berg är en av de som lockats till skolan som vilar på en antroposofisk grund. Hon tycker att hennes barn borde beviljas skolskjuts.
– Det känns inte rättvist, jag förstår inte logiken bakom beslutet.
Men ni kan ju byta till kommunal skola och därmed bli berättigade skolskjuts, varför gör ni inte det?
– Vi har valt Waldolf på grund av pedagogiken. Jag vill inte ta barnen från skolan, de har alla sina vänner där, säger Solveig Berg.