Demokrati, klimatpåverkan och hållbarhet. Aktuella ämnen, alla tre, som stod i fokus när elever från Ramunderskolan och Nyströmska skolan i Söderköping besökte belgiska Geeraadsbergen för att vidga vyerna. Väl hemma igen är de mycket nöjda med sina intryck och lärdomar från den veckolånga vistelsen i hjärtat av Flandern.
– Ja, det var superkul. Och lärorikt. I början ångrade jag mig att jag följde med på resan. Men det gick snabbt över med hjälp av alla intryck. Det var nyttigt att få uppleva miljömedvetenheten som finns på andra platser än hemma i Sverige, säger Constansia Lagnestam som går i årskurs åtta på Ramunderskolan.
Under veckan var hon och de övriga eleverna – tio åttor från Ramunderskolan och tio från gymnasieklasserna på Nyströmska – inkvarterade hos belgiska värdfamiljer. Ett bra sätt att få en inblick i det lokala vardagslivet samtidigt som dagarna ägnades åt en rad studiebesök med betoning på just klimat- och miljöarbete. Resan inleddes emellertid med ett besök på Anne Frank-huset i Amsterdam.
– Det var en väldigt speciell känsla att få se och uppleva rummen där hon faktiskt hade gömt sig, säger Embla Johansson i årskurs ett på Nyströmska gymnasieskola.
Resan ingick i Erasmusprogrammet för det internationella samarbetet och utbytet i utbildning inom EU. Det var också den vägen den finansierades. Båda Söderköpingsskolorna har varit på liknande studieresor tidigare och kommer också att fortsätta med dem. Närmast väntar besök av elever från den skola i Belgien som besöktes.
Cynthia Arvidsson, koordinator för projektet på Ramunderskolan, betonar vikten av studieresor av det här slagen för elevernas personliga utveckling.
– De fick bland annat stå upp inför belgiska elever och berätta om Sverige på engelska. Några av tjejerna skulle kanske inte våga göra det hemma. Nu gick det bra och det betydde mycket för dem. Även på det planet var det en givande resa, säger hon.
Bland studiebesöken märktes stoppet på ett lokalt bryggeri som använder pipelines som fraktväg framför marktransporter. Allt för miljöns skull. Eleverna fick också bekanta sig med ett vatten- och reningsverk som låg långt framme ur miljösynpunkt.
– Men dricksvattnet i Belgien var inte så bra. När jag skulle ta ett glas kranvatten gick värdfamiljen och hämtade en flaska vatten istället. Kranvattnet skulle man inte dricka. Vi är bortskämda i Sverige, säger Ebba-Louise Andersson på Ramunderskolan.