– Det har gått lätt att komma överens, säger Martin Sjölander (M), gruppledare och får nickande från sina nya politiska kollegor.
Men diskussionerna har pågått under ett långt tag och det nya samarbetsavtalet visar att både S och KD har fått igenom delar av sin politik. Att ha en ekonomi i balans är den viktiga grundstenen och där vill man bland annat utöka samarbetet mellan nämnderna för att kunna effektivisera och prioritera. Att locka fler till kommunen och satsa på näringslivet är man också överens om. Men fungerar inte dessa åtgärder kan kommunalskatten behöva höjas.
Ni från Alliansen har alltså gått med på att ha skattehöjning som ett alternativ?
– Det finns ju två punkter före, det finns mycket att göra där. Men ja, så är det, det finns alltid med som ett alternativ. Det är ett verktyg som finns, säger Martin Sjölander.
– Kommunens verksamhet måste ha ekonomi. Nu har ju staten skjutit till pengar under pandemin, vilket varit lyckosamt för många kommuner men det finns med som alternativ, säger Anders Eksmo (KD).
Att det blev just dessa tre partier som samarbetar och inte Sverigedemokraterna, som fått lika många mandat som S, förklaras med att man vill ha ett stabilt styre.
– Vi måste veta att vi är 20 personer på plats när vi ska rösta, och då har vi inte känt oss riktigt säkra på dem, säger Martin Sjölander.
– Deras stolar har inte alltid varit besatta och det finns också de som sedan valt att inte tillhöra partiet. Det är lite ryckigt ibland och inte helt enkelt. Vi måste veta att alla finnas på plats, fortsätter Anders Eksmo.
Den politiska ledningen poängterar att de har flera års erfarenhet, vilket de tror har stor betydelse då de bara har ett mandat mer än oppositionen, 20 mandat mot 19.
Kristdemokraterna har länge velat få igenom nya tankesätt gällande barnomsorgen och nu ska man utreda trefamiljs-systemet.
– Vi ska utreda detta. Systemet innebär att det finns flera möjligheter för en familj att lösa barnomsorgen. Man kan få hjälp på plats i hemmet om dagbarnvårdare kommer dit eller så kan dagbarnvårdaren vara hemma hos sig. Det blir lite som ett dragspel med flera lösningar, säger Anders Eksmo.
– Vi vill också återinföra BOA, en effektiv barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Tuula Ravander (S), gruppledare.
Förra gången socialdemokraterna ingick ett samarbete med moderaterna, 2014-2018, tappade de många väljare och mandat i kommunfullmäktige efteråt. Tuula Ravander tror inte det enbart berodde på samarbetet, vilket enligt henne fungerade bra.
– Jag tror vi var för dåliga på att visa vad vi egentligen lyckades med. Det ska vi göra den här gången, säger hon.
Att de tre partierna nu kommit ett steg närmare en ny återvinningscentral vid Hjälmsborg är ett exempel. Nu har man kommit överens om att det inte är nödvändigt att bygga en ny anläggning och samtidigt vill man värna de naturvärden som finns. Socialdemokraterna har varit kritiska under den gångna mandatperioden till flyttplanerna och får nu gehör. I stället ska man bygga ovanpå den gamla återvinningen enligt de nya planerna.
Dessutom lever en liten salamander, som är mer fridlyst och rödlistad, än hasselsnoken där.
– Det fanns en enklare lösning än vi trodde, säger Anders Eksmo.
Kommunledningen vill också förenkla exempelvis planprocesser och digitalisera så att det är lättare att följa sitt kommunala ärende. Här vill man också förenkla reglerna att bygga på strandskyddat område.
– Vi vill vara mer generösa. Vi i kommunen kan säga ja till att bygga nära vattnet. Om sedan ärendet överklagas och länsstyrelsen har en annan uppfattning så får de säga nej, säger Anders Eksmo.
– Strandskyddet är en svår fråga, men ibland kan det gälla åar och diken. Man får väga varje fråga för sig, tycker Tuula Ravander.
Samtidigt vill kommunen bli en bättre arbetsgivare så att fler människor väljer att jobba just i Söderköping då man ser att det finns behov av mer personal både inom omsorg och skola. Man vill satsa på Bergaskolan som en permanent skola utan de paviljonger som finns i dag. Vad som ska hända på Brobyområdet är oklart, det ska vara skolområde men eventuellt för förskolan.
– Vi måste vara vassare och bättre för personalen ska välja oss. Det gäller inte bara lön utan hur man blir sedd som anställd, säger Anders Eksmo.