Ibland får de in riktigt dyra serviser eller glas till second handbutiken på Skönbergagatan i Söderköping.
– Man brukar kunna göra fynd här. Vi googlar och försöker ta reda på sakers värde och vi får också hjälp av andra butiker att värdera saker som skänks men det kan vara jättesvårt. Såklart slinker det igenom värdefulla saker som kan vara riktiga fynd, men det gör absolut ingenting, säger Kristina Wibeck, som har varit ordförande i Röda korset i tio år.
– För en tid sedan hade vi tio fina glas som vi sålde för 900 kronor men egentligen var de värda mycket mer förstod vi efteråt. Men om någon går ut lycklig härifrån så är vi också glada, säger hon.
Kläder, glas och husgeråd är det som säljs bäst men här finns mycket annat som leksaker, smycken och böcker. Allt utom möbler säljs.
– Allt går att sälja. Förra veckan sålde vi en reseskrivmaskin. Det är roligt. Vi vill ha snurr på sakerna, de ska inte bli liggande på en hylla.
Deras Facebooksida har blivit en stor framgång.
– Alla kommer hit, både unga och gamla. Det är inte alls bara de som har ont om pengar som söker sig hit utan det är alla. Second hand är populärt och det handlar om mer än att handla billigt, man vill se att saker återanvänds och tänker på miljön.
Nästan ingenting slängs. Om de får in trasiga kläder så läggs de i containern för nedmalning. Där blir kläderna i sin tur stoppning eller tätningsmaterial.
– Oftast får vi in väldigt fina kläder, mycket är helt nytt. Det kan vara saker som aldrig är uppackade. Folk skickar efter mycket kläder men nu är det krångligare att skicka tillbaka. Många väljer helt enkelt att ge bort det om det inte passar.
Att de lyckades få ihop ett så stor överskott förra året blev en stor överraskning. 85 procent av överskott, cirka 340 000 kronor går till Röda korsets katastrofhjälp, tio procent, det vill säga cirka 40 000 kronor används till lokalt hjälparbete och de sista fem procenten, cirka 20 000 kronor går till integrationsarbete.
– Det känns fantastiskt roligt att Söderköping kan ge så mycket till katastrofhjälpen. Röda korset är oftast först på plats när det händer katastrofer och krig. Hjälpen behövs verkligen för människor som är i en krissituation.
Även lokalt hjälper föreningen till. De har till exempel köpt en parcykel till Blå Porten, så att de äldre ska kunna ta sig ut lättare tillsammans med en anhörig eller vän. Då flyktingarna från Ukraina kom fick de kläder och de packar lådor med bashushållsgrejer som startpaket till behövande flyktingfamiljer.
De gallrar hårt bland de inkomna sakerna. Allt ska vara fräscht, rent och snyggt. Inga trasiga saker säljs.
– Det här är ingen loppis utan en second hand. Då ska sakerna vara i prima skick så att de går att använda. Men det är klart, om det kommer exempelvis tallrikar från Rörstrand, som vi vet att de riktiga samlarna vill ha. Då säljer vi dem men är tydliga med om det finns något fel.
Alla jobbar ideellt och det finns det många som vill vara volontärer. Inger Wilhelmsson och Britt-Marie Fredriksson är två av dem.
– Det är roligt att jobba här och det blir en social gemenskap både med kunderna och mellan oss, säger Inger Wilhelmsson.
– Jag började här under pandemin och nu har det blivit fem år. Varje gång vi får in grejer är det som julafton, säger Britt-Marie Fredriksson.