De bor i Söderköpings äldsta bostadshus

Det är högt i tak, över tre meter. Djupa fönsternischer skvallrar om metertjocka stenväggar.I Wallbergska huset från 1570-talet har Ulla och Lars Bodelius kombinerat ett trivsamt hem med K-märkt historia.

Kullersten. Gården med en del andra hus tillhör också Kung Johan III kvarter.

Kullersten. Gården med en del andra hus tillhör också Kung Johan III kvarter.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Söderköping2015-12-29 10:03

Detta Söderköpings äldsta bostadshus byggdes på uppdrag av kung Johan III sedan danske härföraren Daniel Rantzau bränt ner stadens trähus. Kvarteret heter också Kung Johan III, en gård med flera trähus som bland annat varit stall och café.

Ulla är född och uppväxt här.

– Men har inte bott här hela tiden, jag flyttade när jag var 18 år och bodde på annat håll tills jag var 45, berättar hon.

– Jag tycker att det finns en känsla av lugn och trygghet i väggarna här.

Morföräldrar Elisabet och Axel Wallberg, köpte gården 1917 efter att ha drivit skoaffär från 1910. År 1956 tog Ullas föräldrar Inga och Erik Svensson över.

Efter att Ulla och Lars bott i radhus med sina tre barn i nio år kom de hit 1994.

De älskar sitt hus och att få vårda ett historiskt arv. Invändigt får de ändra, men utvändigt och i gårdshusen måste länsantikvarien vara med, men det finns bidrag för antikvariska merkostnader.

Ibland blir det en intensiv jakt på material. Ska en fönsterruta bytas måste det bli handblåst glas.

– Jag saknar en byggnadsvårdsbutik i länet, det finns stort behov av en sådan när man renoverar gamla hus, säger Lars.

Lägenheten 128 kvm stor är på våning två och tre. Köket har en blandning av ursprungsmiljö, en del 1950-tal samt nutid. Huset har också modern bergvärme.

En del som gjorts av tidigare generationer har återställts till ursprung. Mellan två rum hade en dörr ersatts av ett valv, men gjordes om som det varit innan. Då gällde det att hitta samma tapeter, men lyckades till sist. Och att fixa till ett litet utrymme med toalett och tvättställ krävde fantasi och kluriga lösningar.

– Det finns inga räta vinklar, så det blir en del att fundera på, säger Lars.

Tänk om väggarna kunde tala, säger man ofta om gamla hus. Det har de faktiskt gjort, genom Lars som blev allt mer fascinerad av husets historia. En sliten portfölj med kvitton, auktionsprotokoll och andra dokument, hittad bakom en träpanel var början, följd av otaliga timmar i arkiv. Det blev en bok 2002, Historien om ett hus. Här kan man läsa om att det varit diversehandel, gästgiveri, hållgård, banker, auktionskammare och järnaffär i huset.

I bottenplanet finns fortfarande efterträdare som driver skoaffären med Axel Wallbergs namn.

0703-733 123

Trivsel. Ulla och Lars Bodelius har skapat ett trivsamt hem i 1500-talshuset.
Trivsel. Ulla och Lars Bodelius har skapat ett trivsamt hem i 1500-talshuset.

Medeltidsstad.

Artikel 1 av 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om