Skärgården? Något för alla med egen båt? Nja, inte nödvändigtvis. Till Uvmarö hamn på Norra Finnö tar man sig lika gärna landvägen. Och väl framme blir man som besökare rikligt belönad av miljön och maten.
– Det är ju en bit ut och man får åka ett tag för att komma hit. Då duger det inte med att bara erbjuda en kopp kaffe. Det måste vara någonting mera. En bra upplevelse och ett annat lugn. Folk kommer ofta för att bara varva ned. Och de flesta som kommer till oss har faktiskt inte båt.
Det säger Anna-Karin Utbult Almkvist som driver Uvmarö hamn tillsammans med maken Bengt och sonen Thomas. Här finns gästhamn, gårdsbutik, utkiksplatser, restaurang, naturreservat, badmöjligheter, klippor, slingor att vandra och – för att understryka biltillgängligheten – gott om parkeringsplatser. Gästhamnen har funnits länge men verksamheten har ständigt breddats.
Och kommer man landvägen är det den stora träbyggnaden, kallad Magasinet, som automatiskt hamnar i blickfånget direkt vid ankomsten. Det gamla spannmålsmagasinet är värt några egna rader i sammanhanget. Det byggdes redan 1860 – på relativt närliggande Herrborums gods. Efter greve Magnus Stenbocks död 2007 har delar av godsets byggnader sålts. Att spannmålsmagasinet var till salu fick familjen Almkvist veta av en slump.
– Vi blev fascinerade av byggnaden och slog till direkt, säger Bengt Almkvist.
På köpet följde en hel del jobb.
– Vi märkte upp timmerstommen bit för bit. Det blev 650 delar som vi plockade ned och fraktade de 1,5 milen till Uvmarö. Där byggde vi upp det igen helt själva och fick en byggnad på 600 kvadrat i tre plan. 2017 kunde vi öppna Magasinet som café och gårdsbutik. Idag driver vi restaurangen i byggnaden.
Eftersom familjen, genom sonen Thomas, parallellt driver ett skärgårdsjordbruk med får och nötköttsproduktion på Missjö i Sankt Anna skärgård domineras menyn av närproducerat. Fåren betar på ett 70-tal olika öar, från innerskärgården till småöar i havsbandet, och flyttas regelbundet med pråm.
– Vi har kvar lantbruket som en botten på vår verksamhet. Vi förädlar produkterna från gården och erbjuder dem på tallriken eller i gårdsbutiken, säger Bengt Almkvist.
– Jag gillar själva tanken på förädling. På den punkten kan vi bli ännu bättre och erbjuda ännu fler tjänster. Vi kan också fungera som en guide för nästa generation som vill lära sig mer om var maten vi äter kommer ifrån.