Chockbeskedet på skolan inför påsklovet

Alla högskoleförberedande teoretiska program på Nyströmska skolan läggs ner. "Vi är i chocktillstånd här på skolan. Det här känns fruktansvärt", säger Christine Berthelsen, vice ordförande för Sveriges lärare i Söderköping.

Eleverna Sofia Tunesson (till höger) och Isolde Lönn var inte nöjda med vad de fått höra under mötet och argumenterade med politiker och tjänstemän in i det sista.

Eleverna Sofia Tunesson (till höger) och Isolde Lönn var inte nöjda med vad de fått höra under mötet och argumenterade med politiker och tjänstemän in i det sista.

Foto: Gunnar Hagberg

Söderköping2024-03-28 15:30

På torsdagseftermiddagen, precis före påsklovet, kom beslutet som skolpersonal och elever fasat för. Alla teoretiska program på skolan läggs ner.

undefined
Eleverna Sofia Tunesson (till höger) och Isolde Lönn var inte nöjda med vad de fått höra under mötet och argumenterade med politiker och tjänstemän in i det sista.

– Jag förstår inte det här. Först var det samhälls- och ekonomiprogrammet som skulle försvinna. Sedan för ett par dagar sedan sa de att bara samhällsprogrammet ska tas bort. Sedan kom det plötsligt igår (onsdag) eftermiddagen ett förslag om att alla program tas bort, även naturvetenskapliga, och så klubbar de igenom det idag. Det är fruktansvärt, säger Christine Berthelsen.

undefined
Alla högskoleförberedande teoretiska program på Nyströmska skolan läggs ner.

Hon beskriver stämningen hos kollegor och elever som att alla går omkring i ett chocktillstånd på skolan. Timmarna före ett lov förändras plötsligt allt.

– Jag förstår inte hur de får det här till en besparing. Alla elever ska gå kvar och fasas ut långsamt. Det betyder att vi ska ha undervisning i alla ämnen men i halvtomma lokaler. Vi behöver ha samma kurser eftersom eleverna finns kvar. Om det är en besparing man är ute efter så blir det ju ingen på det här sättet, säger Christine Berthelsen.

undefined
Intresset var så stort att barn- och utbildningschefen Anders Palmgren fick bära in extrastolar.

Beslutet röstades igenom med resultatet 7-4, där de styrande partierna moderaterna och socialdemokraterna fick stöd av sverigedemokraterna och därmed vann omröstningen. Kristdemokraterna, som styr tillsammans med M och S, gick emot förslaget. Tillsammans med centern, liberalerna och vänstern röstade de för att programmen ska få vara kvar och att förvaltningen söker efter andra sätt att effektivisera på skolan och få en budget i balans.

undefined
Bana Ghazal, Lana Ghazal och Riham Matar Nyströmska var med för att lyssna. De var inte imponerade att vad de fick höra.

– Jag känner mig rätt tom nu. Vi har försökt argumentera för att programmen ska få vara kvar men lyckades inte. Det blir däremot en långsam utfasning så alla elever får gå kvar men inte nya tas in, säger Caroline Gustavsson, (C).

Beslutet föregicks av en mycket välbesökt öppen del av barn- och ungdomsnämndens sammanträde. Både lärare och elever med anknytning till Nyströmska slöt upp och barn- och utbildningschefen Anders Palmgren fick bära in extrastolar i aulan för att alla skulle få plats.

undefined
Anders Bevemyr (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, fördelade ordet under mötet.

Efteråt var känslorna blandade bland åhörarna. Sofia Tunesson och Isolde Lönn, som går i trean respektive ettan på Nyströmskas naturvetenskapliga program, var inte nöjda med vad de fått höra från politiker och tjänstemän. De stannade kvar efter mötet för att göra sin röster hörda inför bland andra Anders Bevemyr (S), ordföranden i barn- och utbildningsnämnden.

undefined
Wales Besmar och Moayed Al Mohammad, två av eleverna från Nyströmska som påverkas av utslutet.

– Bara prat om pengar och nästan ingenting om vad beslutet får för konsekvenser för oss ungdomar. Vi hade hoppats på att det skulle handla mer om vår framtid. Nu kan det bli så att eleverna i framtiden placeras ut på andra och sämre skolor. Därmed blir förutsättningarna för att lyckas i framtiden också sämre, sa de båda.

undefined
Inga-Lill Östlund (L) möttes av applåder när hon eldigt talade om Söderköping som en attraktiv kommun.

Flera elever var kritiska till att de styrande partierna, som står bakom förslaget, inte förklarade sig under debatten.

– Det var spännande att vara med och lyssna, men det var intressant att Sverigedemokraterna och Moderaterna inte sa något. De som vill lägga ner programmen pratade inte, sa Moayed Al Mohammad, elev i årskurs tre på naturvetenskapliga programmet på Nyströmska.

undefined
Anders Palmgren, barn- och utbildningschefen, redogjorde för underlaget till det stundande beslutet.

– Det blir katastrof om Nyströmska läggs ned. Nyströmska tar hand om eleverna och förstår oss. Det är inte en vanlig skola, utan mer som ett hem, menade Bana Ghazal, också hon från naturvetenskapliga programmet.

Elevröster som dock talade för tysta öron, skulle det visa sig.

undefined
Överblivna plakat utanför kommunhuset efter onsdagens protestmarsch.
Karta: Nyströmska skolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!