– Effektiviseringskravet sänks till 0,8 procent och det gäller samma nivå för alla nämnder, säger Martin Sjölander (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han menar att en förklaring till de sänkta kraven är att kommunens ekonomi generellt ser lite ljusare ut framåt tack vare, bland annat, minskade räntekostnader. Dessutom uppges de åtstramningar som gjorts hittills i år börjat ge resultat – och mer väntas de ge fram till årsskiftet.
– Vi har mycket åtgärder under 2024 som måste hinna få effekt.
Fortfarande ska dock verksamheterna hålla nere kostnaderna. De 0,8 procenten innebär en kostnadsminskning på totalt åtta miljoner kronor.
Hur ska det gå till?
– Det kan vara genom till exempel nya arbetssätt och digitalisering, säger Martin Sjölander.
Han utesluter dock inte att det också kan bli fråga om exempelvis personalneddragningar.
– Det blir för nämnderna att ta fram åtgärdsförslag i sina detaljbudgetar. Och de ska vara klara någon gång i oktober–november.
Vid samma tid kan budgeten för 2025 och den strategiska planen för 2026–2027 komma att ses över.
– Då kommer bland annat nya skatteunderlagsprognoser samt höstbudgeten från regeringen och vi kan göra justeringar i vår budget utifrån det, säger Martin Sjölander.
Den styrande majoriteten räknar med en budget i balans 2024. För de kommande tre åren är förväntas de åtgärder som vidtas i ekonomin ge ett växande plusresultat. Nämndernas ekonomiska ramar ökar med 3,7 procent, men medlen för investeringar totalt sett minskar och kommer att ligga på den lägre nivån hela planperioden 2025–2027. Majoritetens budgetförslag och strategiska plan klubbades av kommunfullmäktige på måndagen.
Från oppositionen fanns egna förslag. Vänsterpartiet ville i sitt se en skattehöjning på 45 öre för att undvika fortsatta nedskärningar. De fick stöd av MP, men med det beslut som fattades kommer skattesatsen nu att ligga kvar på 21,98 procent.
C och L lade fram ett gemensamt förslag och SD ett eget, medan SI hade flera tilläggsyrkanden på majoritetens förslag. Samtliga oppositionspartier reserverade sig mot beslutet att anta majoritetens förslag.