Brygghanteringen har anmälts till JO

Dag Södling i Sankt Anna har JO-anmält kommunens trafikhandläggare Mikael Appelberg och Söderköpings kommun.

JO-anmälan rör upplåtelse av bryggor på Aspöja för Östgötatrafikens linjetrafik. Arkivbild: Fredrik Jonson

JO-anmälan rör upplåtelse av bryggor på Aspöja för Östgötatrafikens linjetrafik. Arkivbild: Fredrik Jonson

Foto: Fredrik Jonson

Söderköping2012-06-22 00:00

Han vill att myndigheten ska granska hur Appelberg, ansvariga chefer och politiker agerat i samband med att den kollektiva skärgårdstrafiken skulle dras i gång.

Som NT tidigare berättat har Söderköpings kommun och de boende på Aspöja inte lyckats komma överens om var Östgötatrafiken ska få lägga till nu när linjetrafiken i skärgården dragit igång.

För att få besked skickade därför tekniske chefen Michael Botvidsson och Mikael Appelberg ett brev till de berörda fastighetsägarna i Söderköpings kommun. I det uppmanades dessa svara inom tre dagar. Vid uteblivet svar tolkade kommunen det som att bryggägarna gått med på att upplåta sina bryggor för linjetrafiken.

- Jag har reagerat på kommunens tillvägagångssätt, förklarar Dag Södling sin anmälan till Justitieombudsmannen.

Kräver tillgång
Dag Södling är kritisk till att kommunen kräver tillgång till enskilda öbors bryggor för linjetrafikens fartyg utan ingångna avtal med bryggägarna.

Det "ligger knappast inom lagens ramar. Inte heller handläggarens krav till bryggägarna att inom tre dagar svara på upplåtelsekravet.

Att kommunen skulle tolka uteblivna svar som medgivande, syns strida mot förvaltningslagen och myndighetspraxis", skriver han bland annat.

Han anser även att det ligger utanför kommunens beslutsmakt att utan ingångna avtal kräva bryggutrymme för passagerarbåtarna sammanlagt sex timmar per dag, något han anser inkräktar på ägarnas eget nyttjande och näringsfång.

"Söderköpings kommuns handläggning av bryggupplåtelser på Aspöja har skett på ett oskickligt sätt och utifrån en otidsenlig myndighetskultur", skriver Dag Södling.

Kommenterar anmälan
- Så här i efterhand kanske man kan se att det finns bitar i brevet som vi kunde ha uttryckt lite annorlunda, kommenterar Mikael Appelberg JO-anmälan. Vi skulle till exempel ha varit tydligare med att det inte var ett krav att besvara brevet skriftligt.

Förhandlingar fortsätter
Den korta svarstiden förklarar han däremot med att kommunen behövde besked snabbt.

- Vi behövde få en reaktion från olika människor som varken sagt ja eller nej, säger han.

Förhandlingarna med byalaget på Aspöja fortsätter.

Mikael Appelberg håller just nu på och formulerar ett nytt brev med en överenskommelse om att kommunen kommer att ställa upp med toaletter, städning eller liknande om och när det behövs.

- Byalaget vill ha en skriftlig överenskommelse och det är klart att vi ställer upp på det, säger Mikael Appelberg som tycker att läget för att få angöra bolagsbryggan på ön delvis ljusnat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om