Experten: Sök sjukvård direkt om du blir biten

"Ring ambulans och sök alltid sjukvård om du blivit biten av en huggorm". Det uppmanar huggormsexperten Thomas Thunmark som ger tips på hur man kan skydda sig.

"En människa som blir ormbiten ska åka till sjukhus direkt, oavsett om det är ett barn eller en vuxen", säger Thomas Thunmark, huggormsexpert.

"En människa som blir ormbiten ska åka till sjukhus direkt, oavsett om det är ett barn eller en vuxen", säger Thomas Thunmark, huggormsexpert.

Foto: Anna Bergman

Söderköping2022-04-26 09:30

Effekterna av ett ormbett kan bli svåra både för små och stora, människor och djur.

– En människa som blir ormbiten ska åka till sjukhus direkt, oavsett om det är ett barn eller en vuxen. Jag råder alla att ringa i mobiltelefonen och larma för det kan vara så att man blir medvetslös och svimmar efter ett bett. Det kan också vara så att man strax efter bettet börjar kräkas och måste sätta sig ner. Giftet har en snabb effekt. Jag har sett stora män falla i backen, säger Thomas Thunmark, som har kontoret i Norrtälje.

undefined
"Var försiktig då du lyfter saker, presenningar och plastpåsar som kan finnas på tomten. Ormar kan lägga sig under leksaker eller i en hink under natten". Det säger huggormsexperten Thomas Thunmark.

– Det stämmer inte att huggormar inte kan vara farliga. De har ett starkt gift som kan framkalla en reaktion väldigt snabbt. Det spelar ingen roll om man blivit biten tidigare, man blir inte immun.

Han rekommenderar alla vuxna att vara försiktiga. Det finns saker som man kan göra för att undvika ormarna.

– Även friska personer påverkas men de som har hjärtfel eller andra sjukdomar kan påverkas ännu mer negativt.

Thunmark har i cirka 25 år arbetat som huggormsexpert och plockat bort ormar både från förskolor och andra platser.

undefined
Huggormshonan är större än hanen. Alla som blir bitna av en huggorm ska genas söka läkare, uppmanar experten Thomas Thunmark.

– Var försiktig då du lyfter saker, presenningar och plastpåsar, som kan finnas på tomten. Där kan de gömma sig. Leksaker ska man till exempel inte heller ha ute under natten. Om man ser en orm ska man aldrig försöka fånga in den själv om man inte är van, säger han.

Andra vanliga uppehållsplatser är vedhögar, dikesrenar och buskage.

– Det finns ormar som återkommer till samma plats men så finns det också de som aldrig haft orm på mer än 20 år och plötsligt dyker de upp.

undefined
I mars-april lämnar oftast huggormen sin vinterboning och kommer fram för att värma sig.

Att försöka stampa och skrämma ormen hjälper oftast inte.

– Huggormen är inte lika störningskänslig som snoken. Den går på lukt och syn så den kan ligga kvar även om man leker runt omkring. De har respekt för människor men skyr inte människorna.

Om man hittar en orm behöver det inte betyda att det finns fler. Ormarna är solitära och lever inte i par. De både simmar och klättrar bra.

– Man behöver inte vara överdrivet försiktig. Men om man ser att det finns mycket sorkhål i trädgården eller om man har många rishögar, då ska man se sig för. De är inte så pigga på öppna ytor.

undefined
"En människa som blir ormbiten ska åka till sjukhus direkt, oavsett om det är ett barn eller en vuxen", säger Thomas Thunmark, huggormsexpert.

I Söderköping har många reagerat över att de sett huggormar längs kanalen. Ulla Håkansson är en av dem som drabbats då hennes hund blivit biten.

– Jag tror det är cirka 2 000 hundar per år där ägarna anmäler ormbett men mörkertalet är säkert stort. Oftast är det nosen eller tassen som får ett bett. I tassen har hunden mer kärl så då går giftet ut i blodet snabbare men i nosen är det större risk för kvävning, säger Thomas Thunmark.

Enligt honom är dödligheten för hundar mellan tre till fem procent. Djur som blir bitna kan få komplikationer efteråt med både lever- och njurskador. Det behöver inte vara värre för en liten hund än för en stor hund.

– Ägaren ska ta kontakt med den lokala veterinären och kolla om de har motgift. Oftast måste man åka till ett djursjukhus för att få tag på motgift. Då är det bra att veta det direkt för det kan vara ont om tid, säger Thomas Thunmark.

– Det går aldrig att skydda hunden mot ormbett om man inte håller den strikt kopplad. Märker man att hunden är nyfiken på ett buskage bör man mota bort den, varnar han.

Huggorm bits oftare än snokar.

Är det ormår i år?

– Ormår tycker folk det är varje år då ormarna kommer fram. Det går inte att säga så för de är ungefär lika många varje år, säger han.

Huggormar

Huggormarna kommer fram i mars-april. De är oftast slöa då de inte äter förrän efter parningsperioden. 

Vuxna huggormar kan bli cirka 65 cm. Honan är ofta större än hanen. I regel brun- eller rödaktiga medan hanar ofta är ljust grå med svart teckning. 

Ormskrämmer eller stavar med vibration har ingen effekt. Det finns inte heller något medel för att hålla dem borta.

Vid bett syns ofta två lättblödande stickmärken med ett litet mellanrum. Det finns torrbett då ormen inte injicerat gift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!