Bilfri stadskärna skapar debatt

Vissa är upprörda, andra mycket nöjda. Åsikterna går vitt isär. En bilfri stadskärna ger upphov till diskussion.

Bordar och stolar, varor och växter finns nu på Skönbergagatan. Ann-Louise Kroon är nöjd med förändringen.foto: gabriella nilsson

Bordar och stolar, varor och växter finns nu på Skönbergagatan. Ann-Louise Kroon är nöjd med förändringen.foto: gabriella nilsson

Foto:

Söderköping2007-07-06 04:00
Sedan den 18 juni har trafiken i centrala delar av Söderköping varit avstängd på prov fram till den 9 september. Reaktionerna är mycket blandade.
- Folk flanerar, avslappnat och lugnt. Stora familjer kan gå på gatan. Här finns stora möjligheter att utveckla, säger Ann-Louise Kroon, som driver KaffeBönan på Skönbergagatan.
Hon har varit positivt inställd till avstängningen av trafiken hela tiden. Enligt mätningar som Tekniska Kontoret gjort passerar cirka 1 700 fordon per dag utanför hennes butik. Många av dessa åker runt flera varv för att hitta en parkeringsplats.

"Förare saknade respekt"
Ann-Louise Kroon tycker att trafiken gjorde så att människor behövde vara mer uppmärksamma på var de gick och de orkade inte med ljudnivån. Förare saknade respekt för tidsbegränsningarna som gäller på parkeringsplatserna.
I tre år har hon drivit butiken och tycker sig se samma bilar som står timme ut och timme in utanför.
- Turister är vana att parkera utanför stadskärnan, och här runtomkring finns massor av parkeringar. Och gratis! Det är en stor fördel, säger Ann-Louise Kroon.

Bättre arbetsmiljö
En annan fördel hon ser är arbetsmiljön. Dels för sig själv och andra företagare på gatan. Det är tystare och lugnare. Samtidigt är det lättare för varutransporter att komma fram och lasta ur.
- Klart jag var orolig till en början, men det verkar inte vara någon skillnad i försäljningen, säger Ann-Louise Kroon.
Hon vill att man satsar helhjärtat på en bilfri stadskärna, för att dra lika mycket folk som vid kanalen. Hon tror att människor dras dit just för att de undkommer trafiken.
En som inte är lika nöjd är Anders Tholander som driver Tholanders Foto.
- I dag håller alla så högt tempo. De vill stanna till utanför, handla snabbt och köra vidare. Blir det krångligt kommer alla åka till de stora köpcentrumen inåt Norrköping, säger han.

Sämre försäljning
Han tycker sig redan se skillnad i försäljningen, att de som handlar ofta inte synts till sedan trafiken stängdes av.
Flera butiker har ställt ut stolar, bord och varor till försäljning.
- Jag har inte hunnit summera ännu, säger Susanne Wallén på RÅH. Butiken är mer lättillgänglig för turisterna och de flanerar mitt i gatan. Men en del kör här ändå. Man måste tydliggöra att det här är en gågata. Förändringar tar tid.
Henry Andersson och Aina Nilsson, Norrköping:
- Skyttningen kunde vara bättre, en del ser dem inte och en del bryr sig inte. Men det är skönt att vara av med stora delar av trafiken. Man kan gå en bit, vid Stinsen finns alltid plats.
Thomas Sundgren och Joakim Gustavsson-Thomas, Uppsala:
- Det är väldigt skönt när barnen kan springa omkring fritt, säger Joakim.
- Väldigt mysigt, det kan bli en riktig gågata. Här skulle det vara fler caféer, säger Thomas.
Mirjam Scherl, Söderköping:
- Det är nog bra för företagsamheten. Men nu verkar många köra här ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om