Varför har ni tagit det här beslutet?
– Delvis på grund av närheten till Norrköping. Men även för att det handlar om ett mindre kontor som bara har kunnat ha öppet halva dagarna. Det har använts för rådgivning och vi har inte haft kontanter där på ett par års tid. Under pandemitiden har de digitala mötena exploderat. De flesta kunder möter vi digitalt i dag.
Den 11 juni blir sista dagen som Söderköpingskontoret har öppet.
I dag arbetar fyra personer här. Vad kommer att hända med deras jobb?
– De får välja. Antingen en omplacering eller ett avgångsvederlag. Vi håller på och pratar om vad deras önskemål är.
"Vi finns här, nära dig i din vardag", står att läsa på Handelsbankens hemsida. En stark lokal förankring har utmålats som en målsättning av företaget.
Finns det risk att det urholkas när ni lägger ner lokalkontor?
– Det är det som blir det viktiga jobbet för oss. Att ha kvar det här, trots att vi inte har en fysisk lokal längre. Kontoret i Norrköping kommer att få ansvar för den här marknaden. Vi har ingen ambition om att bli mindre i Söderköping. Det här ska i stället ge oss ännu mer kraft.
Nästan hälften av era kontor i landet försvinner – 1 000 personer får sluta totalt. Hur kan ni får mer kraft med sådana förändringar?
– Personalnedgången är egentligen en följd av digitaliseringen. Allt det som vi satt och gjorde manuellt tidigare blir successivt digitalt. Vi vill att våra kontor ska ha en väldigt stark beslutskraft. Kunden ska ha en väg in, vi hanterar allt från börsnoterade bolag till de minsta privatpersonerna. Nu samordnar vi och Söderköpings kunder får del av all den kompetens som finns i Norrköping.
Många äldre vill ha kvar sina kontanter, de vill ha kvar sina bankkontor. Vad säger ni till dem?
– Förr behövde man gå in på ett kontor och få hjälp med kontanthantering. I dag sker den genom insättnings- och uttagsautomater. Det är samma sak med postväxlar och bankgiroavier. Allt sådant har redan försvunnit från bankkontoren. Numera är det huvudsakligen rådgivning som vi ägnar oss åt. Och lite teknisk support. Det är service som finns på telefon.
De som har gått till det här kontoret har kunnat ha en personlig kontakt med sin bank. Hur tänker ni kring att den försvinner?
– Vi vill ha den personliga relationen med kunden, vi tror att den är viktig. Även om vi blir ett större kontor i Norrköping vill vi ha den kvar. Det är lite Handelsbankens grej. Du är inte bara ett personnummer för oss, du är Kalle Svensson eller Greta Johansson.
För kommunens näringslivssamordnare Björn Ekengren kom nedläggningen inte som någon chock.
– Det är väl ingen överraskning att det här beskedet kommer. Men det är tråkigt och synd, tycker vi. Bankkontoret var en viktig bit i servicen till både företag och kommuninvånare.
Kan kommunen göra något för att väga upp det här?
– Det kan man göra är väl att lära folk att hantera de här digitala tjänster som finns. Det är nog det enda, tyvärr.
Även kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) beklagar Handelsbankens beslut.
– En bemannad bank underlättar för många. Det här är så klart ett väldigt tråkigt besked. Det kan göra det svårt för äldre människor, tänker jag.
Nedläggningen ser han som en följd av digitaliseringen av samhället.
– Det i den här riktningen det utvecklas, på både gott och ont, konstaterar Martin Sjölander.