Båtlyftet: "Det var för kallt att ta med dykare idag"

Isen sitter hårt mot båtarnas skrov men med hjälp av verktyg bänds de loss. "Vi har fått tips om vems en båt kan vara men hittills är det okänt för oss på kommunen", säger Melker Skoglund, fritidssamordnare i Söderköping.

Två båtar lyftes upp ur isen i Söderköpingsån på fredagen.

Två båtar lyftes upp ur isen i Söderköpingsån på fredagen.

Foto: Gunnar Hagberg

Söderköping2024-02-09 16:00

Tidigt på fredagsmorgonen hör man hur isen sjunger och knakar då verktyg spänns mellan båtskrov och ismassor. Det är dags att ta upp några av de nio båtar som ägarna har lämnat kvar i Söderköpingsån.

– Vi skulle ha haft med oss dykare och plockat upp en båt där bara fören syns ovanför vattenytan. Men nu blev det vinter igen så det går inte idag, det blir för kallt, säger Melker Skoglund.

undefined
Kranbilen är på plats och det första problemet för Christoffer Björck och Ronnie Carlsson Wisting från RCW lyft och transport är att få linorna under rodret och runt skrovet så att båten kan lyftas.

Personalen på RCW lyft och transport har gjort det här förr. Kranbilen är på plats och det första problemet för Christoffer Björck och Ronnie Carlsson Wisting är att få linorna under rodret och runt skrovet så att båten kan lyftas.

– Det här har vi gjort många gånger men helst tar man såklart upp båtarna utan is. Det finns en hel del fina båtar som också bara lämnas av olika anledningar, berättar Ronnie Carlsson Wisting.

undefined
"Det finns en hel del fina båtar som också bara lämnas av olika anledningar. Det här har vi gjort många gånger, men vi lyfter helst utan is", säger Ronnie Carlsson Wisting, från på RCW lyft och transport i Söderköping.

Den här dagen ska två båtar tas upp. Totalt finns 110 båtplatser längs ån. Dessa hyrs ut och båtarna ska vara upptagna före den första december. I år är det flera båtar som ligger kvar och har fastnat i isen. En del har sjunkit och andra har tagit in vatten. Eftersom kommunen inte vet vilka ägarna är så blir det kommunens ansvar att ta upp båtarna.

– Vi försöker spåra ägarna men det kan vara svårt. De som hyr den här aktuella båtplatsen säger att den här båten inte tillhör dem. Speciellt båtar som är trasiga och skrotas lämnar folk vind för våg och struntar i dem. Många tycker nog att det är för dyrt att skrota dem, säger Melker Skoglund.

undefined
Det tog lite tid att få loss den första båten ur isen. Christoffer Björck använde både kofot och andra verktyg innan linorna kunde dras under skrovet.

Hur stor kostnad det här blir för kommunen är oklart.

– Om vi får tag i ägarna så får de betala men annars blir det nog kommunen. Jag vet inte vad prislappen hamnar på än, säger Melker Skoglund.

2022 tog kommunen upp tre båtar men förra året var det inga. I år har kommunen fått in anmälningar om att nio båtar behöver dras upp längs med Storån.

undefined
På mindre än två timmar är hela operationen verkställd. De båda båtarna, som onekligen har sett bättre dagar, tas upp utan större problem eller dramatik. Ett rutinjobb för alla inblandade.

– Majoriteten tar upp sin båt, tyvärr är det några som inte gjort och då blir det en fråga för oss, säger Melker Skoglund.

På mindre än två timmar är hela operationen verkställd. De båda båtarna, som onekligen har sett bättre dagar, tas upp utan större problem eller dramatik. Ett rutinjobb för alla inblandade. Nu läggs båtarna på land intill Söderköpingsån i väntan på skrotning alternativt om någon ägare ger sig tillkänna.

Karta: Viggebyvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!