Ett 30-tal personer möter upp vid Snöveltorps förskola. I tur och ordning berättar de om hur de har drabbats av omgörningen av busslinjerna.
För att ta sig till den nya hållplatsen måste de gå längs Luddingsbovägen, som varken har trottoar, cykelväg eller gatlyktor. För att sedan korsa Gamla Övägen, som har en hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen.
Jessica Orest kallar det för en "dödspromenad" – och säger att hon är orolig för sina barns säkerhet.
– Det här känns obehagligt och sjukt onödigt.
Buss 457, som tidigare stannade här, är nu borttagen. Den har i stället ersatts med en ny linje: 470. Hållplatserna inne i Snöveltorp och Luddingsbo är indragna för att korta ner restiden på turen, som går mellan Östra Ryd och Norrköping via Västra Husby.
Buss 470 har fler turer, och dessutom helgtrafik. Men det är avståndet till den nya hållplatsen – och säkerheten vid övergången – som upprör de boende.
– Vi hade inte flyttat hit om det inte fanns kollektivtrafik. Man tar död på sådana här områden, säger Karin Carlsson, som tillägger att många barn och ungdomar är beroende av att kunna ta bussen till skolan eller träningen.
De hade hellre sett en kompromiss, att bussen åtminstone kunde svänga in till området vid vissa avgångar.
– De utsätter så många för det här, bara för att tjäna in åtta minuter, säger Jessica Orest.
Julie Tran (C) – regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland – pekar på att det finns flera fördelar med de nya busstidtabellerna.
– Vi förstår att de som bor vid Luddingsbovägen får ett längre avstånd till närmaste hållplats. Men de kommer att mötas av en bättre trafik längs med Gamla Övägen.
– Det är ett kraftigt ökat turutbud om man jämför med det som fanns förut.
Hon känner till kritiken som finns mot säkerheten, både längs med Luddingsbovägen och där bussresenärer nu går över Gamla Övägen.
– Jag är medveten om säkerhetsaspekten.
Och Julie Tran utesluter inte att det kan komma anläggas en cykelbana eller trottoar i framtiden.
– Vägtrafiken och säkerhetsaspekten är alltid med i beaktandet. Men det är svårt att synka det. Vi behöver göra de här trafikförändringarna, sedan får vi tillsammans med kommunen och Trafikverket se hur stort behovet är och om det behöver anläggas en ny cykel- eller gångväg.
Hur ska föräldrar som är rädda för att låta sina barn gå över den här vägen göra?
– Jag vill inte ge någon rekommendation till föräldrarna. De får avgöra hur deras barn tar sig till närmaste hållplats. Men tar man sig till närmaste hållplats kommer man att mötas av ett högre turutbud.
Skulle det kunna göras en kompromiss – att vissa bussar åker in som tidigare, men inte alla?
– Ett enkelt trafikupplägg och en enkel tidtabell bidrar till en attraktiv kollektivtrafik. Vi vill attrahera nya resenärer. Att köra vissa turer till Luddingsbo skulle skapa skiljaktigheter i tidtabellen och ett för komplicerat trafikupplägg.
Hur ser du på risken att färre väljer att åka kollektivt nu?
– Det är säkerligen inget omöjligt scenario. Men erfarenhet och studier har visat att ett högre turutbud och snabbare resor ger en mer attraktiv kollektivtrafik.
Ni menar att de boende i Snöveltorp och Luddingsbo också fått en bättre kollektivtrafik?
– Ja.