De ser möjligheterna med att förbifarten blir av

Från företagarföreningen ser man fram mot förbifarten och tror på stora möjligheter för staden: "Själva ovissheten hur det skulle bli har varit värre", säger Anne-Louise Kroon, ordförande i föreningen Stadskärnan.

Anne-Louise Kroon menar att handlare ser möjligheterna med förbifarten. Det viktigaste är tydliga skyltar som visar mot centrum samt p-platser.

Anne-Louise Kroon menar att handlare ser möjligheterna med förbifarten. Det viktigaste är tydliga skyltar som visar mot centrum samt p-platser.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2023-02-23 17:45

I fredags kom nyheten att regeringen kommit till ett beslut gällande trafikplanen för den planerade förbifart E22 Söderköping. De överklaganden som lämnats in har avslagits vilket innebär att vägplanen nu vunnit laga kraft. Det betyder i sin tur att förbifarten ska börja byggas under 2024, som planerat, med en byggtid på fyra år.

Det här har varit en långkörare där det diskuterats fram och tillbaka åtminstone sedan 1970-talet. Många har vädrat tvivel om det nånsin ska bli av och det har funnits olika åsikter. 

undefined
Anne-Louise Kroon menar att handlare ser möjligheterna med förbifarten. Det viktigaste är tydliga skyltar som visar mot centrum samt p-platser.

Anne-Louise Kroon är ordförande i företagarföreningen Stadskärnan och driver också Cooperate Coffice. Hon menar att det nu finns en enighet bland köpmän och näringsliv.

– Under de nio åren som jag varit ordförande i Stadskärnan har det här varit uppe på bordet. Vi har fått vara med och ventilera frågan i olika dialoger och involverats. Jag kan inte säga att det under den tiden funnits någon oro för vad en förbifart skulle innebära. Vi ser positivt på det här, själva ovissheten hur det skulle bli har varit värre, säger Anne-Louise Kroon.

– Men vi har mer tänkt på de möjligheter som öppnar sig i och med att vi kommer att få en mer sammanhållen stad. 

Hon syftar på att den nu hårt trafikerade Erik Dahlbergs-gatan kommer att få en helt annan roll efter bygget av förbifarten vilket blir positivt – inte minst för de som bor i närheten.

– Vägen kommer ju att bli en stadsgata. Då kommer det ju också öppnas lägen att kunna etablera företag och service längs med den gatan.

undefined
Så här är förbifarten tänkt att dras väster om Söderköping.

Hon pekar på vad som blir avgörande för Söderköping när förbifarten kommer på plats.

– Det som är viktigt för oss är att se till att det blir stora skyltar som visar vägen mot centrum, men också att det finns parkeringsplatser i anslutning till de här trafikplatserna. Centrum kommer ju vara rakt ner från västra avfarten, alltså den i området vid Östra Ryds-vägen och man kommer att se staden när man passerar på förbifarten, betonar Anne-Louise Kroon.

– Sedan kommer det ju att innebära ett stort miljölyft i centrum med tanke på hur mycket tung trafik, och även farligt gods, som passerar centrum i dag.

Vi går ut på Söderköping och frågar några flanörer vad de tycker om att förbifarten nu äntligen ser ut att bli av. Frida Halling är från Kolmården, men har ändå erfarenhet av köbildningen.

undefined
Frida Halling har erfarenhet av köerna även om hon inte bor i Söderköping.

– Jag har förstått på min mamma, som har sommarstuga på Harstena, att köerna sommartid är jobbiga. Jag har suttit i dom själv också, säger Frida Halling som tror att förbifarten blir ett lyft.

– Jag tänker att det är bra för Söderköping att få bort bilar från genomfarten. Sedan är det inte bra för miljön heller med de här köerna.

På Storgatan, mellan de båda torgen, stöter vi på Erik Abrahamsson som också är positiv till beskedet.

undefined
Erik Abrahamsson tror det blir jättebra för Söderköping men vågar knappt ta ut något i förskott ännu.

– Jo, det är väl fantastiskt bra, sedan har vi inte sett det än så viss skepsis har jag fortfarande om det blir av. Men det här beskedet är ju positivt, säger Erik Abrahamsson som ser många fördelar.

– Jag tror att det blir jättebra för Söderköping, det kan ta bort stressen för bilister så de väljer att stanna till i Söderköping. Som det är i dag sommartid så vill man ju inte åka in för att fastna i en ny kö när man ska härifrån, så det blir en stor uppsida. Sedan är det bra för barnen också att man får bort den tunga trafiken från centrum.

Förbifartshistorik

1991: Vägutredning om trafiksituationen på E22 görs på uppdrag av Vägverket.

2002: Fastnar man för västligt tunnelalternativ.

2007: Göta kanalbolaget gör inspel om en båtlyft vid Göta kanal. Det backar dock Kanalbolaget från 2010.  

2013: Revideras tunnelbeslutet av kostnadsskäl, istället blir en öppningsbar lågbro huvudalternativet.

2015: Gör den nye projektledaren Jonas Danielsson en akveduktsutredning. Därefter har detta alternativ gällt.  

2023: Vägplanen fastställs.

2024: Planerad byggstart.

Karta: Erik Dahlbergsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!