80-åring längtar ut - nekas bidrag till hiss

En 80-årig man, bosatt i Söderköping, vill komma ut i sin trädgård. Länsrätten avslog ansökan om bidrag för att bygga den hiss som krävs.

Söderköping2008-02-26 00:16
-Blommorna var hans skötebarn, säger mannens sambo. Nu tycker man att han i alla fall ska kunna
titta på dem. Han längtar ut. Via ytterdörren
För att komma ut till trädgården måste man gå via ytterdörren. Utrymmet är för trångt för att bygga en ramp. En entréhiss krävs för att kunna ta sig ned med rullstol. Länsrätten grundar sitt beslut på mannens hälsa, och skriver i domen "åtgärden entréhiss är inte realistisk med hänsyn till NN:s hälsa". Mannen är funktionshindrad med gångsvårigheter, balanssvårigheter och muskelsvaghet. Till stor del är han sängliggande och får hjälp av hemtjänst. Under fina dagar uppger mannens sambo att han ofta kan vara ute på verandan i sin rullstol. Detta har varit möjligt med hjälp av transportabla ramper. Inte heller från verandan är det möjligt att bygga en ramp. Mannen i fråga har inte varit i sin trädgård sedan september 2006. Paret ansökte i juni 2007 om bostadsanpassningsbidrag och fick svar från kommunen i oktober. "Kommunen förhalar"
-Vi tycker kommunen förhalat det hela. Sommaren gick. Nu kommer ännu en sommar gå till spillo, säger kvinnan.Beslutet från överklagandet i Länsrätten kom i slutet av januari. Söderköpingsparet kommer inte att överklaga till kammarrätten, då de anser att processen är lång och tidskrävande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om