– Jag har svårt att smälta det faktiskt, det gick så fort. Jag har fattat innebörden av deras beslut, men jag har inte riktigt kunnat ta in hur min framtid kommer se ut än.
Orden är Benjamin Bacas, niondeklassare på Södekörköpings Waldorfskola. Till hösten hade han ansökt till samhällsprogrammet på Nyströmska gymnasiet, men nu har han fått tänka om.
I skrivande stund har exakt en vecka gått sedan barn- och utbildningsnämnden i Söderköping röstade igenom förslaget som innebär att natur- ekonomi- och samhällsprogrammet på skolan ska läggas ner. För Benjamin Baca kom beskedet som en chock och besvikelsen är påtaglig när vi möts utanför skolan som han hoppats få studera vid de kommande tre åren.
– Jag har en gemenskap på den här skolan. Min mamma jobbar här och jag känner väldigt många lärare och elever. Det kommer kännas väldigt tomt att gå på någon annan skola, säger han.
Benjamin Bacas plan nu är att söka till De Geergymnasiet alternativt Kunskapsgymnasiet i Norrköping, vilket skulle innebära att vardagspusslet blir svårt att få ihop.
– Jag har ganska många valmöjligheter och kan komma in på många gymnasium, så det är inte kört än. Men logistiken blir krångligare. Jag lägger redan 30-40 minuter dagligen på att pendla till Norrköping för träning. Tanken på att behöva vakna klockan 06 och komma hem vid 20-tiden, vilket jag redan gör med träningen, och spendera hela dagarna i Norrköping... Jag kommer inte hinna vara hemma någonting nästan.
När vi går in i korridoren till Nyströmska för att värma oss träffar vi Pernilla Tunesson. Hon är lärare i svenska och franska på Naturprogrammet, som till en början inte omfattades av nedskärningsförslaget, men som nu också kommer att skrotas, om beslutet står fast.
– Det kom som en chock för mig och mina kollegor att även vårt program kommer läggas ner. Särskilt med tanke på att vi har sett hur antagningssiffrorna har stigit. Då har man tänkt "wow, vad bra, det här är mycket bättre än förra året. Nu är vi på rätt väg". Och sen blir det totalt tvärtom istället.
Hur framtiden kommer att se ut för personalen på de drabbade programmen är oklart och ovissheten är stor bland medarbetarna, berättar Pernilla Tunesson.
– Det ligger ju ett varsel i kommunen på 50 tjänster och det är inkluderat oss också såklart. De kommer behöva titta på alla LAS-listor som finns i kommunen, för om man är behörig lärare på gymnasiet är man också behörig på högstadiet. Det blir en väldig rockad. Jag har jobbat här i 22 år men är inte den som har jobbat längst.
Benjamin Baca är skarpt kritiskt mot kommunpolitikerna och anser att beslutet inte har fattats på ett demokratiskt sätt.
Om du fick chansen – vad skulle du vilja säga till politikerna i Söderköping?
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag är så besviken på dem bara. Jag tycker de tar för snabba beslut och att de beter sig ganska oprofessionellt. Jag tycker det är synd att man tar död på en sådan här fin skola, säger Benjamin Baca som nu sätter sin tilltro till att de initiativ som tagits av privatpersoner i kommunen kan ändra beslutet.
– Min mamma engagerar sig väldigt mycket i det här, det är jag glad för. Jag har fortfarande en glimt av hopp, jag är så glad för alla lärare och alla andra som kämpar.