Då avslutade de årets Myggnät. Under året har de spanat på plast och plastleksaker. Barnen har fått lära sig om farlig plast, kontrollerat vilken typ av plast som finns på deras förskolor och lärt sig skillnad mellan hård och mjuk plast.

– Vi har låtsasstenar som vi går på och de är av plast, säger Louise Nandrup, 6 år, från Sjörövaren.

– Å så har vi massor av pärlor i plast, säger Linnea Samuelsson, 5 år, från Sjö­rövaren.

Artikelbild

| Eldsprutande drake. Joel Nilsson, 5 år, från Silverdansen skapade en färgglad drake av potatisstärkelse.

Att det finns mer plast omkring oss än vi tänker på har både stora och små kommit fram till.

– Plasten är ju hård i sin natur. Så fort plast är mjuk så har någon kemikalie satts till och de är oftast hormonstörande. Allra värst är klibbig plast och äldre plast, säger Sara Westling, projektledare för Myggnätet.

Barnen har lärt sig att de farligaste plasterna är märkta med 3, 6 och 7. Man kan även se om plasten är tillverkad i Europa genom en CE-mätning.

– De har pratat om att man aldrig ska värma på plast och inte heller lägga varm mat i plast. Även om det inte går att byta ut all plast så kan man tänka sig för då man gör nya inköp, säger Sara Westling.

Artikelbild

| Målade masker. På förskolan har de plastpärlor berättar Louise Nandrup, 6 år.

5-årige Joel Nilsson från förskolan Druvan i Silverdansen hittade färgglada delar av potatisstärkelse i ett av pysselrummen. Han visste direkt vad han ville göra.

– En drake som sprutar eld. Det är roligt men det blir väldigt klibbigt ibland, säger han och sätter fast eldflammor på drakens svans.

Artikelbild

| Volter och hopp. Den unga publiken höll andan och applåderade stort när Norrköpings Ungdomscirkus bjöd på en uppvisning.

Norrköpings Ungdoms­cirkus uppträdde för alla barnen och de kunde även gå en tipspromenad.