Husdrömmar i Skärkind: "Vi vill ta ut svängarna lite"

Församlingshemmet i Skärkind har nya ägare med stora visioner. Jesper och Felicia Sundström ska totalrenovera 1800-talshuset framför tv-publiken i SVT:s Husdrömmar.

Jesper och Felicia Sundström ser fram mot att bekanta sig mer med Östergötland. "Vi skapar vår egen grej här", säger Felicia Sundström.

Jesper och Felicia Sundström ser fram mot att bekanta sig mer med Östergötland. "Vi skapar vår egen grej här", säger Felicia Sundström.

Foto: Hedvig Nittve

Norrköping2024-07-14 05:00

De ska totalrenovera 300 kvadratmeter församlingshem från 1800-talet. De ska göra (nästan) allt själva och de har två år på sig. Resultatet ska skärskådas av Sveriges mest namnkunnige arkitekt och hela svenska folket i tv-programmet Husdrömmar. Men Jesper och Felicia Sundström är inte oroliga över den stora uppgiften de har framför sig.

– Man behöver inte så mycket kunskap, men man måste våga testa, vara lite nördig och vara lite logisk, säger Jesper Sundström.

undefined
Om sisådär två-tre år syns detta paret i tv-rutan. Då ska de ha renoverat klart sitt drömhus.

Paret bor och jobbar i Stockholm och har länge varit på jakt efter ett deltidsboende utanför storstaden. De visste att de ville ha ett unikt hus, gammalt med högt i tak. Men tanken var aldrig att de skulle hamna i Östergötland.

– Vi älskar Skåne och har letat efter hus där i flera år. Vi hade typ gett upp när min pappa hittade det här församlingshemmet på Hemnet och vi bestämde oss för att åka och kolla, säger Felicia Sundström.

undefined
Församlingshemmet ägdes fram till förra året av Svenska kyrkan, men har tagits över av Jesper och Felicia Sundström. Den putsade fasaden var en av de första sakerna som de föll för.

På vägen från Stockholm till Östergötland var paret tveksamma till att överge drömmen om Skåne. Men när de rullade av motorvägen och såg de flacka östgötaslätterna - inte helt olikt Skånes platta landskap - började paret vackla. Och när de svängde upp på grusplanen vid Skärkinds kyrka och församlingshem var förälskelsen ett faktum.

– Vi såg den putsade fasaden, med lite detaljer uppe kring taket, som också känns ganska skånskt. Så kände vi att vi kanske hittat vår skånska dröm i Östergötland istället, säger Felicia Sundström.

– Vi tyckte huset var skitnajs. Det var framförallt de här stora rummen på nedervåningen, sådana stora rum finns det inte i vanliga bostadshus, utan mer i offentliga byggnader. Vi fastnade direkt, säger Jesper Sundström.

undefined
Mitt i renoveringsstöket hittas hunden Maggan. Hon är med sin matte och husse hela tiden och älskar att springa på grusplanen framför huset.

Paret var inställda på att köpa ett renoveringsobjekt, efter att tillsammans ha renoverat den gemensamma lägenheten i Stockholm. Så husets stora renoveringsbehov skrämde dem inte. Tvärtom såg de stor potential i församlingshemmet, och i lägenheten på husets ovanvåning kan de bo under tiden som de renoverar de nästan 300 kvadratmetrarna. Men de medger att församlingshemmet är en mycket större utmaning än renoveringen av parets 65 kvadratmeter stora lägenhet.

– Det är ett jättestort projekt, men samtidigt är huset i bra skick och vi behöver inte göra om grunden eller taket. Det gör det enklare, säger Jesper Sundström.

undefined
"Jag tycker att det är avkopplande på något sätt. Det är slitigt rent fysiskt men skönt för huvudet", säger Jesper Sundström om att renovera.

Nu delar de sin tid mellan Stockholm och Skärkind. De flesta vardagarna bor de i sin lägenhet i huvudstaden för att på onsdags eller torsdagskvällen ta bilen ner till Norrköping för att gipsa, slipa och spackla. Nästan all ledig tid lägger de på renoveringen.

– Vi tycker om att ha gemensamma projekt. Vi båda har kontorsjobb och det är skönt att kunna göra något mer fysiskt när vi är lediga, säger Felicia Sundström.

– Jag tycker att det är avkopplande på något sätt. Det är slitigt rent fysiskt men skönt för huvudet, säger Jesper Sundström.

undefined
Församlingshemmet byggdes under 1800-talet. Bakom huset har Felicia anlagt ett litet odlingsland.

De ska göra så mycket som möjligt av renoveringen själva, med hjälp av familj och vänner. Efter att ha renoverat lägenheten i Stockholm har paret samlat på sig en del kunskap om renoveringar. De läser på hur de ska göra och lär sig allt eftersom de testar. Mycket bollas med Felicias pappa, som hjälper paret med renoveringen. De svåraste delarna kommer de ta in hantverkare för att göra.

– Våra föräldrar bygger mycket själva, och även om vi inte direkt varit aktiva i det när vi växte upp så har vi med oss det undermedvetet, att det går att fixa mycket själv, säger Jesper Sundström och fortsätter:

– Det gör inget om man gör fel. Man kan göra fel tio gånger, det tar lite längre tid, men annars är det inte så farligt.

undefined
Paret Sundström har tidigare renoverat den gemensamma lägenheten i Stockholm. De testar sig fram och lär sig mer allt eftersom. "Det gör inget om man gör fel", säger Jesper Sundström.

Församlingshemmet från 1800-talet har varit en viktig samlingspunkt i Skärkind, under en längre tid fungerade huset som lokal för ortens skola. Under 1980-talet genomgick huset en renovering där taket gjordes lägre, fönster täcktes för och linoleoum lades in. Jesper och Felicia Sundström vill nu göra huset mer modernt, men samtidigt behålla och återställa mycket från husets ursprungliga skick. Plastmattan har slitits ur för att synliggöra plankgolvet där under, takhöjden har höjts till sin ursprungliga höjd och fönster som varit igensatta i över 40 år ska återigen få se solens strålar.

undefined
I vardagsrummet har de just satt i nya fönster och öppnat upp de fönster som varit igenbyggda. Även det gamla plankgolvet har kommit fram. "Vi vill återställa det ursprungliga.", säger Felicia Sundström.

Målet är att huset ska bli ett socialt hem, där besökarna avlöser varandra. En perfekt plats för Felicia och Jesper att anordna middagar och fester.

– Vi vill ha ett hem där vi kan samla vår familj och våra vänner. Ett stort kök där vi kan hjälpas åt att laga mat, avnjuta middagen och sedan avsluta kvällen i vardagsrummet. På ovanvåningen har vi gästrum för de som vill sova över, säger Felicia Sundström.

Redan om ett halvår ska de kunna samla familj och vänner i församlingshuset.

– Vi har sagt att vi ska ha undervåningen så klar att vi kan fira jul här redan i år, säger Felicia Sundström.

undefined
Paret vill använda sig av starka men samtidigt jordnära färger. Färgprover i grönt, vitt och rött pryder köksväggen i väntan på valet av den rätta kulören.

På planeringen står bland mycket annat att färdigställa ett skogsgrönt kök och en takmålning i hallen. De vill behålla "salkänslan" och de stora rummen. Inredningsmässigt vill de blanda modernt med klassiskt, nytt med gammalt, i en palett av starka jordnära färger.

– Vi vill ta ut svängarna lite och pusha oss själva färgmässigt. Det värsta som händer är att vi får måla om, säger Felicia.

Med jämna mellanrum får paret besök av tv-teamet från SVT:s husdrömmar som ska följa renoveringen, och därmed också den kända arkitekten Gert Wingårdh, som tillsammans med Anne Lundberg leder programmet.

– Vi var säkra på att vi skulle hinna klart i god tid, men Gert hade en idé som kommer göra att renoveringen tar lite längre tid än vad vi först planerade, säger Jesper Sundström.

– Men vad det är håller vi lite hemligt, säger Felicia Sundström med ett stort leende.

undefined
Jesper och Felicia Sundström ser fram mot att bekanta sig mer med Östergötland. "Vi skapar vår egen grej här", säger Felicia Sundström.

Både Jesper och Felicia säger att de ser fram emot att svenska folket ska få hänga med på renoveringen genom tv-programmet.

– Det känns jättekul. Det blir också ett minne och något att titta tillbaka på. Hur såg det ut då? Hur kände vi då?, säger Felicia Sundström.

Det har gått lite mer än ett halvår sedan de köpte huset, och framför sig har de lite mer än 1,5 år av intensiv renovering innan församlingshemmet ska vara klart. Men i allt målande och snickrande hoppas de också ha tid till att lära känna Norrköping och resten av Östergötland.

– Vi älskar ju Skåne, men där har vi redan sett allt. Nu tycker jag att det känns ännu bättre att få uppleva Östergötland tillsammans. Vi skapar vår egen grej här, säger Felicia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!