Paret Abhay och Manu är båda födda i Indien – men träffades under sina studier till meteorologer i tyska Hamburg.
Sedan fick båda jobb på SMHI i Norrköping – där de arbetat som forskare inom olika ämnen under tiotalet år.
Bägge är väldigt miljömedvetna och intresserade av natur och djur – men ingen av dem hade pysslat med trädgårdsodling något innan flytten till Sverige.
– Vi började först 2011 i vårt radhus efter att ha blivit inspirerade av härliga svenska somrar, men där är tomten så liten. Därför skaffade vi i början av 2013 en sommarstuga bara ett par mil hemifrån, där vi har ungefär 2 400 kvadratmeter att breda ut oss på, ler Abhay.
De lockades bland annat av att skapa en balans mellan odlandet och alla insekter.
– Vi vill ha biologisk balans och hundra procents ekologiskt, utan någon form av besprutningsmedel, framhåller han. Vi började bara med grönsaksodlingen, men insåg snart att vi behöver diverse blommor som drar till sig nyttoinsekter. Så började vi satsa på bi och insektsvänliga perenner.
Makarna har över 40 olika sorters perenner och ett drygt 25-tal sorters vilda blommor.
– De flesta av våra perenner är ganska vanliga på den svenska växtmarknaden, även om vi bland annat har några ovanliga exemplar av trädliljor, berättar de. Vi har också ett 40-tal sorters rosor.
Mest sticker i stället ut att de har inte mindre än 30 pallkragar med en massa olika sorters grönsaker.
– Vi tycker att det är en väldigt bra lösning och egentligen enbart fördelar med att odla så. Det allra bästa är nog att de är enkla att sköta och man har bättre kontroll över skadedjur - bland annat mördarsniglarna, ler Abhay.
De köper in pallkragarna på antingen Blocket eller i någon växtaffär.
– Sedan målar jag om dem och sätter ihop de fyra träsidorna över en rabatt, där vi lagt grus i botten och vanlig planteringsjord över. Därefter göder vi varje vår med kogödsel, samt från en kompost med trädgårdsavfall.
Genom att sätta två pallkragar ovanpå varandra kommer de upp ganska rejält i höjd.
– Det är något man märker är väldigt skonsamt för ryggen, speciellt nu när vi båda kommit en bit över 40 år, skrattar Abhay.
I vissa pallkragar förändras innehållet under årets gång.
– Vi kanske börjar med potatis, som planteras i slutet av april eller början av maj. Och när vi tagit upp den sista plantan i juli kan vi plantera något annat där – som växer upp under sensommaren. Det gäller ju att utnyttja rabatten så mycket som möjligt.
Målet är att vara så självförsörjande som bara möjligt när det gäller grönsaker.
– Vi klarar oss helt på det egna odlandet i ungefär sex månader varje år. Någon gång i december brukar det ta slut. Vi kompletterar även med det vi har i vårt växthus hemma i radhuset.
Makarna gillar blandningen de fått till – och för att undvika en massa gräsklippning har de lagt grusgångar, plattor och byggt ett stort träddäck mellan alla rabatter.
-Båda två är lika intresserade. Men min man håller på mer med blommor och perenner, medan jag sköter om grönsakerna mer, berättar Manu.
De är medlemmar i Sällskapet Trädgårdsamatörerna (Östgötakretsen) – och besöker därigenom många andra trädgårdar. Samtidigt får de själva besök genom att erbjuda en så kallad öppen trädgård.
– Det är kul att få tips och idéer av andra och roligt om även vi kan inspirera, ler makarna.
Deras bästa tips för att lyckas med odlingen i pallkragar är att satsa på jord som har en bra kvalitet och näring. Något som lönar sig, särskilt när man odlar intensivt.
– Använd gärna fiberduk eller lock på pallkragarna för att tjuvstarta tidigt på våren. Ha en bra dränering under pallkragarna om de befinner sig på öppen mark, rekommenderar Abhay.
– Täck gärna marken runt pallkragarna med grus eller liknande. Om du målar dem på utsidorna så håller de ut längre tid, fyller Manu i.
Vad som kan vara viktigt att se upp med just i sådana odlingslådor är att jorden värmer upp och torkar ut snabbare.
– Håll därför bra koll på bevattningen. Man bör också tänka på att inte odla samma grönsak år efter år i samma pallkrage – och att se till att växter i pallkragarna inte skuggar andra växter eller pallkragar, framhåller Abhay.
Detta odlar paret i pallkragar
Gurkor, tomater, sallad, potatis, bönor, lök, vitlökar, ärtor, morötter, squash, rödbetor, kikärtor, kryddor, spenat, chilis, paprikor, aubergines.