Det finns många olika aktiviteter för både ungdomar och vuxna i Skärblacka, bland annat brottning, scouting, fotboll, schack och olika kulturverksamheter. Men kommunikationen mellan aktörerna brister, det är tufft med återväxten och att få ungdomar att engagera sig i föreningslivet.
– Det har länge funnits en önskan att börja samverka mer i Skärblacka, men vi visste inte riktigt vad önskan låg i, säger Mikaela Stigsdotter-Larsson, präst och kaplan i Borgs församling.
Hon gjorde slag i saken och bjöd in både föreningar och företag till ett möte, ett gäng aktörer dök upp och nu har gruppen "Samverkansråd" bildats.
Vad ska samverkansrådet vara till för?
– Dels att ha lite koll på varandra, vad vi gör, säger Mikaela Stigsdotter-Larsson.
Om exempelvis en person inom kyrkan träffar en ungdom med ett visst behov, så har hen tack vare samverkansrådet koll på vilka typer av aktiviteter i Skärblacka som kan passa och hänvisa dit.
Målet är även att försöka samordna verksamheterna så att inte flera stora arrangemang sker samtidigt.
– Och om det finns bekymmer på byn, kan vi göra någonting ihop? Ungdomar är något vi måste jobba med tillsammans, som by faktiskt. Fånga upp dem. Samhället måste finnas till för ungdomarna, alla har inte föräldrar som är kapabla att finnas där och stötta, säger Mikaela Stigsdotter-Larsson.
Anna-Pia Ramsten, bibliotekarie på Skärblacka bibliotek, ser att biblioteket har en central roll i Skärblacka och ligger bra till geografiskt. På biblioteket kan ungdomar komma och "vara sig själva".
– Vi ser en del ungdomar på biblioteket efter skoltid, men inte många och vi funderar på vart ungdomarna tar vägen när bibliotek och fritidsgård har stängt för dagen?
För att få tätare kontakt med ungdomar har Svenska kyrkan tidigare arrangerat nattvandringar, men Mikaela Stigsdotter-Larsson menar att det är kämpigt att få till det.
– Vi har försökt men det är svårt när det är samma personer hela tiden, de orkar inte. Men flera ungdomar vi mött har sagt att det är en trygghet att veta att det finns vuxna ute.
Till våren är tanken att på nytt försöka anordna nattvandringar, men kanske mer när man vet att det är fest eller liknande på gång.
– Då är det nog enklare att engagera sig, än att det ska vara regelbundet, säger Mikaela Stigsdotter-Larsson.
Det finns också planer på att genomföra en "Skärblacka-dag" under hösten 2022.
– Alla aktörer som finns i Skärblacka får vara med, visa upp sin verksamhet, göra roliga grejer för folk, säger hon.
Anita Ljungström, ordförande i Skärblacka hembygdsförening, är en av aktörerna i samverkansrådet och hon är positiv.
– Man kan tipsa varandra och hjälpas åt med varandras evenemang, säger hon.
Vad tycker du om planerna på en Skärblacka-dag?
– Ett bra sätt att synas, vi vill få folk medvetna om att vi finns. Vi vill gärna få in yngre i föreningen, det är svårt med återväxten och med hjälp av en Skärblacka-dag kanske intresset väcks.
Mikaela Stigsdotter-Larsson instämmer:
– De som har varit föreningsmänniskor, antingen så orkar de inte längre för att de är gamla eller så finns de inte längre de här eldsjälarna.
Det är ofta samma personer som engagerar sig återkommande.
– En dröm vore att marknadsdagarna som fanns förr kom tillbaka, då öppnade alla upp sina lokaler och butiker, både föreningar och företagare och ordnade happenings runtom i Skärblacka, säger Anita Ljungström.