– Oftast visar sig bara polis och räddningstjänst när det har hänt något och då, i stunden, finns ingen möjlighet att hinna svara på frågor som kanske uppstår, säger Fredrik "Fredda" Johansson, anställd på Blacka Fritidsgård och involverad i projektet.
I utbildningen MBU, Människan bakom uniformen, får ungdomar möjlighet att ställa sina frågor, prova på, snacka och lära känna personer som arbetar inom exempelvis polisen och räddningstjänsten. Tanken är att ungdomarna ska se att de är vanliga människor som vill väl.
Urban "Ubbe" Englundh, ansvarig för utbildningen från räddningstjänstens håll, fyller i:
– Vi pratar om konsekvenstänk på ett bra sätt, vad händer om vi måste åka ut och släcka en containerbrand som någon anlagt för att det är kul? Det betyder att någon annan som behöver hjälp på riktigt får vänta och det kan få allvarliga konsekvenser.
– Så kommunikation, åt två håll, det jobbar vi mycket med. Förståelse och att ungdomarna ska våga larma och säga till när de ser något som händer som inte är okej.
Utbildningen har på grund av coronapandemin varit lite förkortad, men de har hunnit med att ses vid fem tillfällen. Det har gjorts studiebesök på häktet och rökdykning och prova på att släcka eld har varit några av aktiviteterna. Träffarna har utgått från brandstationen i Skärblacka, som ligger nära Mosstorpsskolan där ungdomarna som deltar i projektet finns till vardags.
16-årige Eskil Andersson är en av deltagarna.
– Det är roligt att få prova på aktiviteter, lära sig nya saker, säger han.
Han har inte några planer på att jobba inom branschen, men ser det som en bra erfarenhet att ha varit med i MBU.
15-åriga Nathalie Nielsen är en annan av deltagarna. Hon vill gärna jobba med människor i framtiden.
– Jag vill hjälpa folk och det här gav mig en bra uppfattning om olika yrken.
Vad vill du säga till de ungdomar som funderar på att söka till kommande utbildning?
– Gör det! Det är jättekul att få prova på saker, lära känna andra och ha något gemensamt, säger Nathalie Nielsen.
Alla ungdomarna får vid slutförd utbildning ett intyg på att de genomfört MBU och intyget fungerar fint att använda vid eventuella jobbansökningar.
Räddningstjänsten Östra Götaland söker hela tiden med ljus och lykta efter fler deltidsbrandmän och kanske är några av de här ungdomarna en del av räddningstjänsten om några år?
– Att vara deltidsbrandman är spännande, givande, omväxlande och samhällsviktigt, berättar Urban Englundh.
Om man är kvinna eller man spelar ingen roll, men viljan att hjälpa till vid olyckor och att förebygga olyckor ska finnas där. Och du måste med väldigt kort varsel kunna lämna ditt jobb för att rycka ut.
Vad har varit viktigast i utbildningen?
– Att se ungdomarna växa som personer, bli mer trygga och få ökat självförtroende. Vi tror på dem. De klarar av saker och det har varit en riktigt boost för dem, säger Urban Englundh.
Han kan inte nog understryka vikten av att se ungdomarna.
– Lika viktigt som det är att de träffar oss, lika viktigt är det att vi träffar ungdomarna. Vi hoppas också att de kan förmedla till andra att vi inte är några konstiga typer, att vi är människor precis som de.
Fredrik Johansson stämmer in:
– Att det finns vuxna att vända sig till är så viktigt och den här utbildningen gör att ungdomar känner igen personerna bakom uniformerna och kanske lättare kan ta kontakt.