Det har en längre tid pratats om satsningar på nybyggnation i området Hagneryd vid infarten till Skärblacka, men ännu har inte grävskopan satts i backen.
– Vi räknar med byggstart i slutet av 2020 och planerad inflyttning i januari 2023, säger Matilda Hallgren, planarkitekt på Norrköpings kommun.
I samband med exploateringen ska även vägen breddas i området. Vägbygget beräknas dra igång nästa vår och vara klart i januari 2022.
Det satsas på en ny förskola, ett 15-tal friliggande hus och ett 10-tal radhus. Närheten till naturen är tänkt att göra området ännu mer attraktivt.
– Behovet av förskola var det som var drivande i början och då såg vi även möjligheten att planlägga för bostäder.
Matilda Hallgren menar att en bra barnomsorg och ett varierat boendeutbud är viktigt. Förskolan är tänkt att ha funktionen "nattis" vilket underlättar för småbarnsföräldrar som arbetar obekväma arbetstider.
Hon menar att en satsning på friliggande villor och radhus är en välavvägd exploatering.
– Både vad gäller den mark som tas i anspråk, rimlig hänsyn till närboende och vad som bedöms vara gångbart på marknaden. Det är ju människor som ska vilja bo här i slutändan.
– Vi har överlag fått bra respons och en del samtal från människor som är intresserade av att bosätta sig här, det är kul. Radhus exempelvis verkar vara efterfrågat hos äldre som vill lämna hus och bo i något enklare och mer lättskött, men ändå med uteplats.
Området bedöms ha god tillgång på rekreationsområden, både skog och närhet till Glan och på förskoleområdet planeras det för en lekmiljö.
Synpunkter och kritik från boende i området har kommit upp, bland annat gällande att kunna röra sig fritt skogen och att de ridvägar som finns ska försvinna.
Matilda Hallgren säger att när de planlägger så ser de över hur ytan nyttjas i dag och vilka rörelsemönster som finns. Det är viktigt att ha med sig när de utvecklar ett område.
– I detta område sparade vi exempelvis en grönyta just för att beakta dagens rörelsemönster och värna om framtida kopplingar till framförallt skogsområdet.
Hon understryker att Skärblacka är en prioriterad tätort som fyller en viktig funktion för landsbygden bland annat i form av service, upplevelser och arbetstillfällen.
– Från kommunens sida ser vi det som viktigt att stärka denna ort och skapa ännu mer underlag för bättre kollektivtrafik och utveckling av service.