Natten till tisdagen krossades 33 glasrutor på Mosstorpsskolan. Händelsen är bara en i en rad liknande vandaliseringsbrott som riktats mot skolan de senaste åren. Boende i området har uttalat sig om att det behövs övervakningskameror utanför skolan. Peter Lyrander, säkerhetssamordnare på kommunen, säger att arbetet med att få dit kameraövervakning är igång, men att det kommer ta tid.
– Jag är positiv till att installera övervakningskameror vid skolan. Kameror har två primära effekter. De kan ha en förebyggande, avskräckande effekt och det kan ha en utredande identifikationseffekt. Problemet är att det är svårt att få tillstånd från Datainspektionen och det kan ta tid, säger Peter Lyrander.
Datainspektionen är myndigeten som tar beslut gällande kameraövervakningstillstånd. I bedömningen ingår bland annat att "intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad". Eftersom skolgården räknas som en plats dit allmänheten har tillgång krävs alltså en noggrann bedömning i varje enskilt fall. Trots detta är Peter Lyrander hoppfull.
– Jag tror att vi kommer få till ett tillstånd. Sedan beror det på fastighetsbolagets agerande med. Det är upp till dem att sköta det praktiska, säger han.
Ann-Christin Ohlsson bor i Skärblacka och engagerar sig genom att nattvandra i området. Hon har länge följt problemet med vandalisering i området och är positiv till beskedet om kameraövervakningen, men hon understryker att det går för långsamt.
– Det är ju väldigt bra att det är på gång, men sommaren är lång. Det hinner bli många krossade rutor till. Vi behöver en lösning nu. Vuxna och föräldrar måste ta sitt ansvar, säger hon.
Hon hoppas att fler boende i området ska engagera sig.
– Var är alla föräldrarna? Vi har ingen från Mosstorpsskolan som är med och vandrar, säger Ann-Christin Ohlsson.
Peter Lyrander håller med om behovet av vuxen närvaro på platsen:
–Vi uppmanar mer vuxen närvaro runt skolan. Det är viktigt att det är fler som bemöter dessa individer utöver polis och myndigheter. Man ska så klart inte behöva agera polis, men det är bra om vuxna som rör sig i området stannar till om de ser något och pratar med dem, säger han.
Slutgiltigt besked om kameraövervakning kommer tidigast till hösten, enligt Peter Lyrander.