– Vi har gått mycket back ekonomiskt det här året, säger Inger Widén som är ordförande i föreningen.
Dansakademien är de som kört på varje vecka som tidigare, men flera verksamheter som är regelbundet i huset har ställts in.
– Många av de privatpersoner som bokat in sig för kalas, bröllopsfester och så vidare har skjutit fram sina bokningar till nästa år på grund av att de inte vågar ses i större grupper.
Styrelsen i den ideella Folkets Hus-föreningen har mer än vanligt fått använda sin kreativa sida den senaste tiden. Trots bortfallet av intäkter krävs fortfarande underhåll av huset och husets fasta driftkostnader finns kvar.
När läget är tufft gäller det att tänka om och tänka nytt och det bubblar ändå av liv på sina håll i huset. En del föreningar huserar på övervåningen och nya idéer testas.
– När PRO ställde in sina traditionella onsdagsdanser startade vi upp egna danser och för att locka dansintresserade människor har jag personligen kontaktat vänner och bekanta, säger Inger Widén.
Danserna som arrangeras är populära och ett 30-tal personer ses och dansar till livemusik när de har möjlighet.
– Allsångsstunderna i samarbete med Hemgården har också blivit poppis. Lotta Källström tillsammans med Roland Engdahl sjunger och spelar önskelåtar och alla är välkomna att sjunga med.
Föreningen har under sommaren och hösten även arrangerat bakluckeloppisar kombinerat med försäljning av bland annat våfflor och kaffe. En aktivitet som blivit mer viktig än man kunnat ana.
– Loppisarna har blivit en träffpunkt för äldre, de har haft ett socialt sammanhang att gå till i dessa coronatider och det känns fint, säger Inger Widén.
Under hösten är det planerat att loppisarna kommer fortsätta, fast inomhus, allt för att hålla huset och Skärblacka igång.
Sedan finns det evenemang som inte tagit fart.
– Vi har även gjort försök med att anordna barnteater, men min upplevelse är att Skärblackaborna är lite tråkiga. De kommer inte trots att det är billigt biljettpris och det är synd, menar Inger Widén.
Föreningen har nära samarbete med flera andra Folkets Hus-föreningar i Östergötland och de hörs regelbundet för att utbyta tips och idéer med varandra på vad man kan göra i husen. Föreningen hoppas också på ett större stöd från kultur- och fritidsförvaltningen framöver, att de ska komma ut till huset och se hur viktigt det är för Skärblacka och för Folkets Hus-rörelsen.