Missionskyrkan mitt i byn firar 50 år med tårtkalas

När Missionskyrkan i Skärblacka stod klar 1957 var tanken att den skulle vara en kyrka mitt i centrum. Det är den än i dag, när det är dags för 50-årsjubileum.

Missionskyrkan i Skärblacka 50-årsjubilerar i helgen. Tre nyckelpersoner i församlingens arbete är pastor Anna-Lena Olsson, Ingemar Hallberg och församlingens ordförande Ann-Christin Ohlsson.FOTO: MAGNUS ANDERSSON

Missionskyrkan i Skärblacka 50-årsjubilerar i helgen. Tre nyckelpersoner i församlingens arbete är pastor Anna-Lena Olsson, Ingemar Hallberg och församlingens ordförande Ann-Christin Ohlsson.FOTO: MAGNUS ANDERSSON

Foto:

Skärblacka2007-08-30 04:00
- Men det är inte byggnaden som är det viktiga utan vad som händer i den, säger Ann-Christin Ohlsson, ordförande i Skärblacka Missionsförsamling.
När församlingen bjuder in till jubileum kommande helg blir det bland annat konsert med Lisa Tilling tillsammans med en stor kör och ett stort tårtkalas där alla som kommer bjuds på tårta under lördagen.
Det bakas just nu för fullt runt om i församlingsmedlemmarnas kök. Förhoppningen är att få ihop 50 tårtor.
SMU kommer att hålla i en rad utomhusaktiviteter.

Privatskola
Missionsförsamlingen är betydligt äldre än kyrkan och grundades 1874. Då stod också det första missionshuset klart i Alhagen. Det blev också bygdens första privatskola.
Bakom den nya kyrkan stod köpmannen E.T. Nilsson som 1949 köpte och skänkte den nuvarande tomten till missionsförsamlingen.
1956 togs det första spadtaget och ett år senare, den 25 augusti kunde den nya Missionskyrkan invigas.

Större lokaler
Byggkostnaden var 400 000 kronor. 1996 byggdes kyrkan till i två plan och fick den nuvarande församlingssalen, större lokaler för ungdomsarbete samt ett rymligt kyrktorg och en större entré.
Trots de stora investeringarna är församlingen skuldfri. Givmildheten inom församlingen är stor.
- Vi har hela tiden haft omkring 100 medlemmar. Av dem är ungefär 70 vuxna och aktiva givare, berättar Ingemar Hallberg, som varit med i många år och bland annat suttit i styrelsen och varit aktiv scoutledare.

Scoutverksamhet
Ungdomsverksamheten har hela tiden varit viktig för Skärblacka Missionsförsamling. På 1950- och 60-talet hade man söndagsskola på tre-fyra platser.
Nu deltar ett stort ungdomsgäng i olika aktiviteter en trappa ner i kyrkan. Där finns scoutverksamhet från lågstadiet och uppåt i åldrarna samt en stor tonårsverksamhet tillsammans med SMU i Vånga.

Bibelstudier och stickcafé
Nästan varje söndag är det gudstjänst, ibland gemensamt med Vånga som delar pastorstjänsten med Skärblacka. Sedan 2000 heter pastorn Anna-Lena Olsson.
Hon berättar om alla andra aktiviteter som finns i kyrkan mitt i byn. Studiecirklar, stickcafé, soppa med andlig spis tre gånger per termin, bibelstudier med mera.
Allt detta kommer att vid jubileet visas i en bildkavalkad, fotograferad av Ingemar Hallberg och Johan Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om