Krögare från Skärblacka tävlade i Texas

Ingen topp-placering för kockarna på Lingon och dill i barbecue-tävling i Texas. Men de tar med sig inspiration och en böngryta hem till restaurangen i Skärblacka.

Morgan Lundin och Emelie Jeppsson håller stängt på sin restaurang Lingon och dill i Skärblacka när de är iväg och tävlar i San Antonio, Texas, USA.

Morgan Lundin och Emelie Jeppsson håller stängt på sin restaurang Lingon och dill i Skärblacka när de är iväg och tävlar i San Antonio, Texas, USA.

Foto: Foto privat

Skärblacka2023-02-07 05:00

I slutet av förra veckan avgjordes San Antonio Stock show & rodeo bar-b-que cook off i Texas, USA. I tävlingen deltog närmare 300 lag, som främst kom från Amerika men även internationella lag fanns representerade. Krögarparet Morgan Lundin och Emelie Jeppsson som driver Lingon och dill i Skärblacka deltog för första gången. 

undefined
Morgan Lundin och Emelie Jeppsson håller stängt på sin restaurang Lingon och dill i Skärblacka när de är iväg och tävlar i San Antonio, Texas, USA.

– Det var fantastiskt kul. Vi tävlade mot folk som lever på det här. Det är mycket prispengar och de finansierar hela sitt liv på att delta och vinna tävlingar, säger Morgan Lundin.

Morgan och Emelie har tävlat både i Sverige och utomlands under många år, men det blev ingen topp-placering eller prispengar den här gången.

– Sen 2013 har vi tagit podiumplacering i alla tävlingar vi ställt upp i. Men det känns ändå ok. Det är en otroligt stor tävling, den största vi varit med i, så det är en bra erfarenhet. Men visst vill man vinna någon klass, det ska man inte sticka under stol med.

Tävlingen består av totalt åtta moment där lagen ska grilla olika typer av kött, blanda en Bloody Mary, skapa en dessert och laga en böngryta.

undefined
Emelie gör en karamell till desserten medan en kycklingfond till böngrytan kokar bredvid.

 – Jag blev jättenöjd med vår böngryta. Det var många som åt den och tyckte den var riktigt bra, så jag funderar på att ha den som tillbehör hemma i Skärblacka när vi har barbecue på restaurangen. Här i Texas är det alltid böngryta till köttet när man äter grillat på restaurang.

Morgan berättar att de tog hjälp av folk som besökte tävlingen för att testa hur deras mat skulle tas emot av juryn.

– Man kan öva på att koka bönor hur mycket som helst hemma men man måste koka bönor som de gillar här. Så jag gick runt till folk och bjöd in dem till vårt tält för att smaka.

Tävlandet innebär mycket planering eftersom de olika klasserna ska lämnas in vid bestämda tider. För att få det att fungera har Morgan och Emelie hade alltid minst tre grillar igång samtidigt.

undefined
Lagen som tävlar tilldelas olika typer av kött- och styckdetaljer.

– En köttbit kanske tar sex timmar på grillen medan en annan tar fem timmar och kycklingen tar två och en halv. Så man måste grilla flera saker samtidigt, annars hinner man aldrig med.

Morgan och Emelie berättar att de turas om att assistera varandra, hålla snyggt på arbetsytor, slänga sopor och inte minst ha koll på värmen i grillarna. Missar man att lägga på ved eller har strypt tillförseln av syre för mycket kan grillen dippa i värme vilket kan medföra att de är tvungna att flytta över köttet till en annan grill för att inte tillagningen ska stanna av.

undefined
Morgan tittar till fläsksida laget tävlar med i kategorin "pick your own meat" (välj ditt eget kött).

Vad är det svåraste med att tävla? 

– Det svåraste är att det ska bli klart i precis rätt tid och att det inte är klart för tidigt. Kyckling och revben blir torrt och man vill inte äta en torr kyckling, säger Emelie Jeppsson.

undefined
Emelie Jeppsson vid grillarna under tävlingen i San Antonio.

De tycker att utbytet både med vanliga besökare och andra deltagande lag har gett dem ny värdefull kunskap och gjort dem bättre än innan tävlingen. Besökare har kommit förbi deras plats på tävlingen för att få sig ett smakprov och när ryktet gick om goda revben kom en strid ström.

– Hela den här sporten är från USA och det är kul att jämföra hur bra vi står oss mot människor från barbecuens hemland.

undefined
Emelie Jeppsson lämnar in entrecote till juryn för bedömning.

Efter tävlingen var planen att paret skulle njuta av en tids ledighet innan de åker tillbaka till Skärblacka för att öppna sin restaurang igen senare i februari.

– Det blir som en studieresa resten av tiden. Tanken var att vi skulle ha semester, men det kommer bli mer research om mat än semester, säger Morgan Lundin. 

Barbecue

Barbecue eller BBQ är en matlagningsmetod som liknar att grilla. Men till skillnad från grillning, som använder strålningsvärmen för att tillaga maten, så utnyttjar barbecuen indirekt värme för att under en längre tid med lägre värme tillaga maten. 

Morgans och Emelies entrecote under tävlingen i San Antonio låg på grillen i fem och en halv timme. Därefter skivade de den och markerade snygga grillränder på gallret över öppna lågor. Enligt kockarna själva blev resultatet fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!