I mitten av april ringde en förälder till rektorn och ifrågasatte att lärare använde visselpipor i klassrummet, vilket hennes son – som är känslig för ljudintryck och fick ont i huvudet av visslandet – berättat. Telefonsamtalet ledde till att rektorn ett par dagar senare pratade med lagledaren i det aktuella arbetslaget. Hen bekräftade att en enstaka pedagog använt visselpipa när hen hade ont i halsen och klassen var stökig.
Lagledaren tog upp saken med arbetslaget som lovade att visslandet skulle upphöra.
Men det gjorde det inte och samma förälder hörde av sig till rektor igen, eftersom visselpipor nu använts utomhus under rasterna.
Återigen tog rektorn upp saken med lagledaren för arbetslaget, som gjorde klart för arbetslaget att visselpiporna inte heller fick användas utomhus. Ett påminnelsemejl gick också ut om att visselpipor inte skulle användas.
Ungefär en månad senare, den 18 maj, hörde samma förälder och ytterligare två andra föräldrar av sig eftersom lärare på nytt använt visselpipor i klassrummet.
I det läget vände sig en av föräldrarna sig till Skolinspektionen, eftersom rektorn inte kommenterade användningen av visselpipa trots att föräldern mejlat tre gånger.
Enligt anmälan till Skolinspektionen blåste vissa lärare i visselpipa i klassrummet för att få de pratande eleverna att vara tysta och lyssna. Lärarna själva ska, enligt anmälan, ha hållit för öronen när de blåste – och ha blåst hårt. Några barn vägrade gå till skolan på grund av visslandet och grät. Någon ska till och med ha bytt skola.
Enligt den utredning, som utbildningskontoret gjort, ledde de nya klagomålen till att ett strikt samtal med arbetslaget och lagledare hölls. Därefter ska visslandet ha upphört. Skolledningen påtalade att arbetsgruppen måste hjälpas åt om en klass är stökig.
Rektorn återkopplade sedan till föräldrarna vad man kommit fram till. Enligt en sakkunnig på utbildningskontoret tackade föräldrarna då för de åtgärder som vidtagits och reflekterade själva över sina barns uppförande i skolan och beklagade att deras barn inte varit tysta när läraren ber om det.
Skolinspektionen har avslutat uppföljningen av ärendet sedan Norrköpings kommun redovisat sin utredning.