Hunden Lambo rymde – hittades efter stort engagemang

Sökandet efter bortsprungna terriern Lambo i Skärblacka engagerade många. Till sist hittades hon av Rebecca Svensson tillsammans med pojkvännen Joakim Roden och femåriga Agnes.
Sökandet efter bortsprungna terriern Lambo i Skärblacka engagerade många. Till sist hittades hon av Rebecca Svensson tillsammans med pojkvännen Joakim Roden och femåriga Agnes.

Sociala medier bidrog för att engagera ortsbor i sökandet efter terriern Lambo som rymde med koppel och sele, men återfanns oskadd.

Skärblacka 11 juli 2020 15:00

Yorkshireterriern Lambo är utställningschampion och en mycket fin liten hanhund. När hans matte åkte på semester skulle han bo hos familjen Forsell i några veckor för att paras med deras tik Lilly. Redan efter någon dag lyckades dock Lambo rymma med koppel och sele under kvällspromenaden.

– Det var helt hemskt, säger Lillys matte Jacqueline Forsell.

– Min man var ute och letade oavbrutet i nästan 24 timmar och jag jobbade med att dela och lägga upp information om sökandet i olika sociala medier.

undefined
Yorkshireterriern Lambo (till höger) var på date hos Lilly (till Vänster) när han plötsligt rymde från Lillys husse under kvällspromenaden och ett stort antal personer engagerades i sökandet.

Efter att ha kontaktat polisen skrev Jacqueline ett inlägg i "MissingDog Östergötland"en Facebookgrupp med över 9000 medlemmar och vars syfte är att hjälpa till att söka efter bortsprungna hundar. Hennes efterlysning där delades över 740 gånger. Jacqueline fick också snabbt kontakt med Helén Hesselbom som administrerar Facebooksidan "Älskade Yorkshireteriers".

– Vi är ett stort antal medlemmar i gruppen nu – 1600 stycken – och jag får alltid veta lite grann om varje ny medlem, så det känns som om man lär känna varandra, säger Helén.

Hon bor i Skåne, men när hon fick höra att Lambo försvunnit släppte hon allt och försökte att hjälpa till på alla sätt via internet. Genom att dela efterlysningen i Facebookgrupperna "Viktig/ Allmän Info Om Skärblacka Med Omnejd" samt "Hitta Lambo" nåddes ytterligare personer, som aktivt deltog i letandet på promenader och cykelturer. Busschaufförer höll extra koll, lappar sattes upp och efterlysningen lästes även upp i matbutikens högtalarsystem.

 – Jag är så tacksam för all hjälp och stöttning som vi fått, det är så många som hjälpt till att leta, säger Jacqueline.

På torsdagsförmiddagen höll Rebecca Svensson tillsammans med pojkvännen Joakim Roden och femåriga Agnes på att bygga en studsmatta i sin trädgård när de fick syn på den lilla hunden.

– Han var nyfiken, men också lite skygg så vi kunde inte gå fram till honom först, säger Rebecca.

undefined
Yorkshireterriern Lambo rymde på tisdagens kvällspromenad på Sågvägen i Skärblacka och fångades in av Agnes 5 år i hennes trädgård under torsdagsförmiddagen. Lambo hade då tagit sig ca 3 km.

Men efter en liten stund hördes Agnes röst: Nu har jag kopplet! Rebecca visste att Lambo var försvunnen och kunde snabbt få tag i familjen Forsell som kom och hämtade honom.

– Han hade inte en skråma och var inte ens blöt i pälsen trots det hemska väder som varit under de cirka 40 timmar som han var borta, säger Jacqueline.

– Nu är Lambo hos en nära vän till ägaren där han har varit många gånger förut och där han känner sig trygg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa