Här kan gång- och cykelvägen bli verklighet

Beslutet är taget. Någon gång mellan 2026 och 2027 kan en ny cykelväg stå klar mellan Skärblacka tätort och sjön Mårn. "Det är en otäck väg här i dag. Det finns ingenstans att ta vägen varken för gångare eller cyklister", säger Ing-Marie Andersson.

Marie Ahola och sonen Loke anser att det är på tiden att det blir en gång- och cykelväg genom samhället ut till Mårängsbadet.

Marie Ahola och sonen Loke anser att det är på tiden att det blir en gång- och cykelväg genom samhället ut till Mårängsbadet.

Foto: Ulf Stråhle

Skärblacka2023-12-24 15:00
undefined
6800 fordon passerar Skärblackas tätort, tio procent av den räknas som tung trafik.

Detaljplanearbetet för en ny gång- och cykelväg i Skärblacka har inletts och kommer pågå fram till 2025. Godkänns detaljplanen kan en byggnation starta någonstans runt 2026 och 2027. Det är något som välkomnas bland de boende i Skärblacka.

– Äntligen. Den behövs verkligen. En cykelväg är välkommen, bättre sent än aldrig. I dag är det svårt för barn och ungdomar att ta sig in till samhället som det är nu. Det behövs prioriteras även i ytterorterna, säger Ingmarie Lilja som har bott i samhället sedan 1980-talet.

undefined
Ingmarie Lilja har bott i samhället sedan 1980-talet och välkomnar beslutet som kan ge en ny gång- och cykelväg om tre år.

Hon får medhåll av Marie Ahola med sonen Loke i närheten av vårdcentralen i Skärblacka centrum.

– Det är jättebra, något jag väntat på sedan jag själv var barn och växte upp här, säger Marie Ahola.

undefined
Marie Ahola och sonen Loke anser att det är på tiden att det blir en gång- och cykelväg genom samhället ut till Mårängsbadet.

Cykelvägen finns med i den länstransportplan som Region Östergötland tagit fram. Totalkostnaden på 61,5 miljoner kronor som den drygt fem kilometer långa gång- och cykelvägen beräknas kosta kommer att delas mellan kommunen och regionen.

Länsväg 215 sträcker sig genom Skärblackas tätort och är i dag lite av en barriär genom samhället. Vägen är nio meter bred och saknar bitvis utrymme för cykel- och gångtrafik. Cirka 6 800 fordon passerar varje dygn och ungefär tio procent av dessa är tung trafik. Utanför tätorten ökar den tunga trafiken till 14 procent.

Efter att vägföreningen tvingades att stänga av den sönderrostade bron vid Granhagsvägen har trafiksäkerheten fått ett större fokus bland de boende i samhället.

– I dag bor många av mina vänner på den sidan av Skärblacka som påverkats av att bron stängts av. Deras barn har svårt att ta sig till skolan och kan inte få skolskjuts. Det har blivit ett problem för dem. En gång- och cykelväg hade i alla fall gjort vägen säkrare för dem, säger Marie Ahola.

undefined
Lars Erik och Ing-Marie Andersson går ofta genom samhället. Båda anser att vägen kan vara ganska otäck på vissa sträckor.

Hon får medhåll av Ing-Marie och Lars Erik Andersson som varje dag går genom samhället.

– Det är en otäck väg här idag. Det finns bitvis ingenstans att ta vägen varken för gångare eller cyklister, säger Ing-Marie.

Pär Morell (M) är 1:e vice ordförande i samhällsplaneringsnämnden tog beslut att inleda detaljplanearbetet.

– Känslan är att det här är ett ärende som varit på gång länge. Att det finns en vilja hos Skärblackaborna att få till en gång- och cykelväg genom samhället är ganska tydligt, säger Pär Morell.

Karta: Skärblackavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!