Här är nyckelråden från grillexperterna

De tog pallplats på VM i barbecue för tredje året i rad - och blev historiska.

Michael Bonta, Morgan Lundin och Emelie Jeppsson i Lingon och Dill BBQ Team nådde framgångar i VM i Barbecue i Houston.

Michael Bonta, Morgan Lundin och Emelie Jeppsson i Lingon och Dill BBQ Team nådde framgångar i VM i Barbecue i Houston.

Foto: Privat

Skärblacka2020-04-12 13:00

Emelie Jeppsson och Morgan Lundin på restaurang Lingon & Dill i Skärblacka och kockkollegan Michael Bonta har ännu en gång varit i Texas och tävlat i VM i barbecue. För tredje året i rad tog de en pallplats, det blev brons i dessert.

Hur kändes det att tävla? 

– Bra, jag går in i en tävlingsbubbla. Vi är ju väldigt tävlingsinriktade, vi är där för att vinna och satsar helhjärtat, säger Morgan. 

Houston Live Stock Show and Rodeo, som tävlingen heter, har arrangerats i 47 år. Den avgjordes innan det stora coronautbrottet och lockade i år till sig 252 lag och cirka 250 000 besökare. Evenemanget hålls på parkeringen vid NRG arena i Houston. 

Från början var det en grillkväll för alla deltagare på den stora festen med rodeo och boskapsauktion som äger rum under arrangemanget. 

– När man anländer till platsen står det massor med grillar som ryker, det luktar rök från olika trädslag och kol, säger Emelie. 

– Det är feststämning, det hörs countrymusik från stora scenen och det myllrar av människor med cowboyhattar, säger Morgan. 

Varje lag lämnar in tre olika kött, i år var det oxbringa, revben och kyckling, utöver det en dessert. Juryn bedömer lukt, utseende, smak och mörhet. Som lag måste man lämna in rätt mängd av de olika delmomenten i tävlingen. 

Hur gick det under grillningen?

– Bra, förutom att vi missade tajmingen och blev klara 40 minuter för tidigt med ett kött, säger Morgan. 

Laget blev till en början besviket när vinnarna presenterades. Allt hade känts så bra.

Men sedan fick du jubla när de fick veta att de hade slagit rekord. Tredjeplatsen för deras variant på chokladkaka innebar att de blev första laget i tävlingens 47-åriga historia att ta pokal tre år på rad.

Det var Emelie, årets lagkapten, som gick upp på den stora scenen för och ta emot priset. 

Hur kändes det?

– Jag var mest nervös för att det är så stor scen och mycket folk. Men jag var ju glad och stolt också.

Vägen till framgångarna har inte alltid varit lätt. Många timmars arbete, sena kvällar och nätter ligger bakom. 

– Jag har provat många av Sveriges grillkol och plockat mängder av äpplen från våra grannar för och kunna injicera köttet för att få bästa resultat, säger Morgan.

Hur kommer ni ta med er denna vinst in i er matlagning? 

– Vi kommer hem med energin påfylld att laga bra. Vi har erbjudit våra kunder en variant av desserten vi kom trea med.

Kan du ge något bra grilltips?

– Var noga med bra kol och ett rent grillgaller. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!