Digital teknik lockade – nu satsar skytteklubben igen

Skärblacka Bruks Jaktskytteklubb har medvind. Fler kommer och tränar och nu passar klubben på att göra flera nya satsningar.

Jim visar klubbens smarta älgbanemål. Med hjälp av tre mikrofoner kan en dator avgöra vart kulan träffat målet och visar skytten träffen på en datorskärm.

Jim visar klubbens smarta älgbanemål. Med hjälp av tre mikrofoner kan en dator avgöra vart kulan träffat målet och visar skytten träffen på en datorskärm.

Foto: Cecilia Castro

Skärblacka2021-05-08 12:30

När Skärblacka Bruks Jaktskytteklubb grundades var den knuten till Skärblacka pappersbruk, men idag är den en fristående ideell förening med runt 100 medlemmar. På klubben tränar jägarna sitt skytte och medlemmarna kan vara allt från nybörjare till proffs. 

När föreningen för två år sedan uppdaterade sin älgbana med digital teknik märkte de snabbt att fler kom för att träna, något som föreningens ordförande Thobbe Andersson tycker är positivt. 

– Själva poängen med jaktskytteklubben är att träna för att bli bra och skjuta säkert under jakten, säger han. Det är även viktigt att lära känna sina begränsningar så att man vet när man ska avstå från att skjuta.

Efter den lyckade satsningen med älgbanan vill klubben nu förnya sin lerduvebana med förhoppningen att öka aktiviteten även där.

Jim Forsberg är klubbens nya banchef och sedan flera år medlem i Svenska landslaget i Sporting, en form av lerduveskytte. Sporting går ut på att skytten ska träffa duvor som kastas från flera håll och föreningen vill nu gärna uppgradera sin lerduvebana så att den uppfyller kraven för Sporting.

– Ytan är stor och bra nog för att bygga ut till en sportingbana, säger Jim, som hoppas att klubben successivt ska kunna komplettera den befintliga banan med fler lerduvekastare. 

Klubben vill även satsa på halvårslånga jägarutbildningar för att skola mer medvetna jägare. 

– Vi vill kunna hålla alla praktiska delar i jägarutbildningen här, berättar Jim. Då ingår utöver skytteträning även en träningsbana där man tränar på att förflytta sig med vapnet på ett säkert sätt samt en bana för avståndsbedömning.

Under vintern 2021 ändrade naturvårdsverket examinationen för jägare och den kommer nu enbart att kunna göras digitalt. Som tidigare består provet av 70 frågor och avläggs i grupp under uppsikt av en examinator, men nu får varje provdeltagare individuella frågor från en databas med 500 provfrågor, så att alla prov blir olika.

Det är bra, tycker Thobbe, eftersom det minskar risken för fusk och försvårar för oseriösa personer att ta jägarexamen. Han nämner som ett exempel de snabbkurser som erbjuder jägarexamen på endast tre dagar.

– Man kan inte bli jägare på tre dagar, det är vansinnigt, då har man bara pluggat in de 70 frågorna och inte lärt sig hela kursmaterialet, säger han och tillägger, man blir inte jägare på 6 månader heller för den delen, men det är bra mycket bättre!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!