Historien börjar med att en karamellfabrikörs son ger sig ut i Europa för att hitta nya idéer och stöter då på det mjuka godiset. Väl hemma igen prövar han att göra ett mjukt godis, och för att det ska vara snyggt blir det ett vitt- och rosarandigt med smak av jordgubb och vanilj. Det skivas upp och ser ut som fläskskivor, godisfläsk.
– Och detta är i Norrköping så då fick det alltså heta Norrköpingsfläsk. Det finns bara här i hela världen, berättar Karin Jakobsson, tillverkare av Norrköpingsfläsket på Cocosbollsfabriken i Skärblacka.
Receptet är topphemligt och när Karin har stått på marknader och sålt fläsket har det kommit fram personer som inte alls håller med om historien kring hur det gick till, och menar att receptet försvann för längesedan när en person dog och tog med sig det i graven.
– Det senaste receptet som fanns på papper var från 50-talet och försvann för några år sedan, berättar Karin Jakobsson, som kan receptet utantill:
– Vi har inte exakt nedskrivet hur man gör, men det är inte många ingredienser och tillvägagångssättet, det vet jag.
Varför är receptet hemligt?
– Man ville som företagare hålla det för sig själv, och sedan har det blivit så bara och nu är det en del av konceptet att hålla det hemligt.
Karin Jakobsson fick till sig att de inte skulle föra receptet vidare, så hon har sedan några år tillbaka varumärkesskyddat Norrköpingsfläsk. Därför är det numera bara Cocosbollsfabriken som får tillverka godiset.
Hur ställer sig Norrköpingsfläsket till den hälsosamma mat- och träningstrenden som är just nu?
– Det platsar inte där, det mesta är ju socker och gelatin. Man kan aldrig hävda att det här på något sätt är nyttigt mer än att man blir glad och lycklig av att äta det och det är ju bra för hälsan, säger Karin Jakobsson och skrattar.
Vilka är det som köper fläsket?
– Många äldre känner igen det sedan de var barn så de kommer med sina barnbarn och tycker de ska smaka. Men barnen nu är uppvuxna med marshmallows så för dem är det inget speciellt. Det säljs inte för att det är väldigt gott, det är mer nostalgin.
Finns det risk att den typen av nostalgigodis försvinner framöver?
– Jag tror och hoppas att det kommer bevaras, men det hänger också på att någon tillverkar det och för historien vidare. Men det är en Norrköpingsgrej, så det är här den hör hemma och det är här den ska stanna, säger Karin Jakobsson.