Den första april försvinner tre brandmän från brandstationen i Skärblacka. Omorganisering och otydliga besked har gjort att de tappat suget.
– Deltidsbrandkåren bygger på engagemang, men det engagemanget orkar man inte ha längre.
Peter Hedberg är en av de tre som valt att säga upp sig. Han sitter i fikarummet på brandstationen iklädd arbetskläder från BillerudKorsnäs. På andra sidan vägen som löper genom Skärblacka ligger pappersbruket där han arbetar som skiftmekaniker. Jobbet som deltidsbrandman är ett extraknäck och ett samhällsengagemang som han inte längre orkar ha.
Han och kollegorna har flera synpunkter på de förändringar som genomförts på stationen. Bland annat har antalet utbildningstimmar minskat, från 56 till 50 om året. Timmar som är extra viktiga för de som arbetar deltid.
– Det är som att man inte värderar oss lika mycket som heltidarna. Man har dragit ner på antalet utbildningstimmar utan att förklara hur de resterande 50 ska bli mer effektiva.
Ett annat problem är att man fråntagits möjligheten att ha extra brandmän på jour när delar av Skärblackakåren kallas in på larm i Norrköping.
– Tidigare kunde vi ringa in två personer extra, för att ha fem redo i Skärblacka, men sen i höstas får vi inte göra det längre trots att vi har viljan och resurserna, säger Peter Hedberg.
Varje vecka finns åtta brandmän i beredskap i Skärblacka. Men om fem försvinner på larm i Norrköping blir bara tre kvar på orten och man kan inte utföra rökdykning om en brand uppstår. Enligt Peter Hedberg blir det också svårare att rekrytera nya brandmän på grund av all oro på brandstationen.
Under torsdagen var oppositionsrådet Fredrik Bergkvist (M) och hans partikamrat Päivi Johansson (M) på besök för att höra sig för om situationen på brandstationen. Han vill jobba för att påverka de politiker som sitter i räddningstjänstens politiska ledning.
– Vi kan ligga på politikerna i direktionen och skicka signaler att man ska värna deltidsbrandkårerna.
I brandstationens lilla omklädningsrum sitter en ritning uppe av den planerade nya brandstationen som ska byggas på andra sidan gatan. När NT ringer upp Mikael Skoog som är chef för stationsorganisationen inom Räddningstjänsten östra Götaland berättar han att den ska stå klar 2015.
– Vi satsar i Skärblacka och ser de som arbetar där som oerhört viktiga.
Han håller inte med om att de förändringar som sker är en försämring. Antalet utbildningstimmar har räknats ut efter vilket behov man har och när det kommer till bemanningen tycker han att man har det extra väl förspänt i Skärblacka eftersom pappersbruket BillerudKorsnäs betalar för tre av de åtta brandmän som är i beredskapstjänst varje vecka.
Med den nya organisationen är det dessutom lättare att ta in folk från andra stationer om det blir ett larm i Skärblacka och behovet av att ha två personer extra i beredskap finns inte längre.
– Och det är inget som hindrar att ytterligare personer skulle rycka in i Skärblacka om det händer något, men vi kan inte ha dem på jour, säger Mikael Skoog.
Att kommunikationen kring förändringarna varit dålig håller han heller inte med om.
– Vi har haft mycket dialog, och vi hjälper till med rekryteringen och tittar på olika lösningar.