– Jag känner till att det har varit mycket problematik, säger Heikki Bodsunder, lokal ordförande för fackförbundet Sveriges lärare.
Mosstorpskolan, som under onsdagen utsattes för hot om dödligt våld från en 15-årig elev, har under flera år haft problem med destruktiv kultur, det säger flera av varandra oberoende källor till NT. Elever har utsatt lärare för hot, våld och trakasserier, enligt ett 20-tal tillbudsrapporter.
– Vår bedömning är att ledningen inte har gjort tillräckligt mycket för att vända situationen, säger Heikki Bodsunder.
Varför har man i så fall inte gjort mer?
– Det vet jag inte, det får ni fråga rektorn om. Från mitt perspektiv är det lite för få personer där ute, det är många erfarna i personalen som har slutat.
Varför då?
– Det kanske beror på arbetsmiljön som är där ute. Den skulle kunna vara mycket bättre.
I den senaste skolenkäten (från vårterminen 2023) svarar Mosstorpskolans lärare att de känner mindre trygghet (4,4 på en tiogradig skala) än vad lärare i genomsnitt gör i kommunen (6,2) och landet (6,5). Enligt Heikki Bodsunder har man haft en dialog med utbildningskontoret gällande Mosstorpskolan och utbildningskontoret ska ha satt in åtgärder för att råda bot på problemen som varit på skolan. Men det har man än så länge inte lyckats med, enligt Heikki Bodsunder.
– Det har varit många rektorsbyten. Rektorerna som har varit där har varit där en väldigt kort tid. Om du ska få till en fungerande organisation behöver rektorn vara där längre. Byter man rektor så ofta som man gjort på Mosstorpskolan får man en icke-fungerande skola till slut, säger Heikki Bodsunder.
Tycker ni, utifrån det, att den nuvarande rektorn ska vara kvar på posten fortsatt?
– Vi har lämnat vår åsikt till utbildningskontoret och de har valt att satsa på den ledning som är. Jag hoppas att de tillsätter de resurser som krävs för att få en fungerande skola.
Delar ni utbildningskontorets linje?
– Inte helt och hållet.
Du menar att ledningen inte gör ett bra jobb?
– Man har stor utvecklingspotential. På en skola är alla en kugge i ett maskineri som ska fungera, det går inte att bara se till sin egen kugge.
– Ledningen har ett stort ansvar för den situation som är, både den nuvarande ledningen och tidigare. Har man inte tillräckliga resurser måste man meddela det, och får man inte det då får man som arbetsgivare avsäga sig arbetsmiljöansvaret. Den möjligheten har man alltid.
Men det är inte bara Mosstorpskolan ledning och Norrköpings kommun som har ett ansvar för den problematiska situationen som växt fram på skolan, säger Heikki Bodsunder.
– Det finns också ett föräldraansvar. Barnen måste lära sig hur man beter sig och vad som är rätt och fel. Skolan ska kompensera där det behövs, men har inte hela ansvaret för hur barnen formas, säger Heikki Bodsunder.
Vad har ni på facket för ansvar och vad gör ni nu?
– Vi har påtalat problematiken på Mosstorpskolan återkommande för utbildningskontoret. Nu har vi haft kontinuerlig kontakt med våra skyddsombud på skolan och stöttar upp utifrån vad de begär.
Heikki Bodsunder hoppas att händelsen under onsdagen blir kulmen på en destruktiv händelsespiral.
– Det har pågått länge och förhoppningsvis kan det minska efter den här händelsen. Vårdnadshavare borde reagera och prata med sina barn.