Kronan på verket för Bert när drömmen blir verklighet
Nu går det inte att blunda för verkligheten längre, förklarar Bert Karlsson. - Man håller på att bli gammal och det är för hemskt! Fast det är bara att stå på och jobba ännu hårdare.
- Jag är förmodligen en av landets bästa föredragshållare, eftersom jag är så eftersökt, säger Bert Karlsson och förklarar att han "byggt upp sin ödmjukhet på 35 års oavbruten framgång". Arkivbild: scanpix
Foto:
- Det blir en fest senare. Då tänker jag bjuda in företagare och event-arrangörer för att de ska få uppleva vilket fantastiskt koncept Fame World erbjuder för konferenser och events året om.
- Det handlar om tio parker i en och det mesta är under tak. Bland annat har vi en inomhusplaya där du omgiven av Robinson-öar kan ligga och sola sedan du ställt in vilken zon i världen du vill vara i, exempelvis Maldiverna.
Bangolf med bunkrar
- Vi har också en 18-håls bangolfbana, som är en inomhuskopia på en riktig golfbana med gräs, bunkrar och vattenhinder.
- Europamästaren i gokart har byggt den största inomhusbanan någonsin. Vill du spela paintball gör du det i en naturtrogen miljö från tv-serien M.A.S.H.
- Du kommer också att kunna gå på Fame Factory-audition och spela in en skiva, och så vidare, fortsätter han sin reklamkampanj.
Bara en sann entreprenör kommer på idén att utnyttja den egna 60-årsfesten som draghjälp i marknadsföringen av ett nytt affärsprojekt. Och Bert Willis Karlsson har varit entreprenör sedan han som 14-åring kom på att man kunde tjäna pengar på att sälja sågverkets överblivna kantbitar som brasved.
- Jag fick anställa några ungar som hjälpte mig att stapla men det blev bra förtjänst ändå, minns han.
Bert hade hunnit med en hel del andra verksamheter också. Som 18-åring gjorde han sin entré i nöjesbranschen som manager för trubaduren Jan-Olof Andersson. Året därpå, 1964, började han boka dansband. Följande år gjorde han sin första skivinspelning med dansbandet Giggis och låten Vår enda sommar, dessvärre med mindre lyckat resultat.
Sur över "stöld"
- Den floppade. Men när den senare gavs ut av en annan kille men med mina bakgrunder blev den en gigantisk hit som startade hela dansbandsvågen.
Sur, är bara förnamnet för vad Bert Karlsson blev över "stölden" den gången.
- Fast jag insåg också att jag var nära målet - ett eget skivbolag.
- Men jag hade inga pengar så då satte jag igång med bingo och första året, 1972, tjänade jag fem, sex miljoner. Strax efteråt startade jag Mariann Grammofon och 1974 var jag Sveriges mest lönsamma företag alla kategorier.
Megasuccéer
Dansbandet Vikingarna, som under 70-talet sålde fler album än alla Sveriges proggband tillsammans, liksom Carola och bröderna Herrey, är exempel på megasuccéer efter ett raskt infångande av "Oraklet i Skara".
Drygt 30 år efter starten är Mariann Grammofon inte bara Sveriges största utan numera också enda fristående skivbolag, vilket grundaren är stolt över.
- På frågan om han för "rätt pris" skulle kunna tänka sig att sälja hjärtebarnet blir svaret dock för ovanlighetens skull ett tvekande:
- Sånt vet man aldrig. Det är inte aktuellt nu i alla fall. Det går ganska bra.
Tillkomsten av Fame World innebär realiserandet av en länge närd dröm och kronan på verket av 40 års hårt arbete och enträget entreprenörskap, där senare års artistskola i Skara, Fame Factory, har blivit en stor tv-succé och har gjort Bert Karlsson till ett ännu mer känt ansikte hos svenska folket.
Men några drömmar om att ge sig in i nya verksamheter eller ta upp gamla på nytt finns inte. I alla fall inte sådana med politiska förtecken.
Den före detta Ny Demokrati-politikern och riksdagsmannen Bert Karlsson konstaterar torrt:
"Dyrt nöje"
- Det var ganska kul ett tag, men också ett dyrt nöje som kostade mig 200 miljoner kronor.
Något som han dock inte tänker släppa är att hålla föredrag om entreprenörskap på inbjudan av företag, organisationer, högskolor och universitet.
- Jag håller ett 80-tal föredrag om året och är förmodligen en av landets bästa på det eftersom jag är så eftersökt, menar mannen som enligt egen utsago byggt upp sin ödmjukhet på 35 års oavbruten framgång.
"Man måste våga"
En riktig entreprenör i hans ögon är extremt nyfiken och ser en affärsidé i allt.
- Man måste också våga och inte vara rädd för auktoriteter. Som mina föräldrar. Pappa var elektriker och mamma jobbade i Konsum. Dom var rädda för alla "överhögheter" som brandchefen och konsumföreståndaren.
- Själv har jag aldrig varit rädd för någon och jag säger du till kungen, förklarar frankt den okrönte skivkungen från Skara.
ansiktetVem: Bert Karlsson
Vad: Fyller 60 år i dag
Firar: Med PR-jippo
Vad: Fyller 60 år i dag
Firar: Med PR-jippo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!