De mötte lodjuren i svampskogen

De var ute efter svamp, men fick vara med om en helt annan upplevelse.

Simonstorp 10 september 2019 10:00

Monica Leinedotter och Christopher Rowinski åkte till skogarna runt Simonstorp för att leta kantareller och andra svampar.

Då fick de plötsligt syn på två lodjursungar och strax efter deras mamma, på grusvägen mitt framför dem, som SVT Nyheter Öst var först med att berätta.

– Vi trodde först att det var två rävungar. De reagerade inte överhuvudtaget, ungarna lekte lite, sedan satte de sig och tittade på oss. Vi stängde av bilen och jag tog fram mobilkameran.  

Ett 30-tal meter framför dem blev Kolmårdens vilda djurliv alldeles uppenbart.  

– En otroligt mäktig upplevelse, naturligtvis. Det är få förunnat. Efteråt läste jag att det finns cirka 200 lo-familjer i hela Sverige. Grannar har berättat att det finns lo i skogarna här, men jag trodde aldrig att vi skulle få se några i verkligheten.

Lodjuren försvann in i den snåriga skogen. Monica och Christopher åkte vidare.

– Mamman stannade upp, vände sig och tittade mot oss. Men det var ingen som sprang eller fick panik. De rörde sig väldigt lugnt.

Blev det någon svamp i korgen?

– Jodå, men det blev mycket fokus på det vi fick se. Men vi hittade lite kantareller och så, berättar Monica med ett skratt.

Lodjuret har under åren varit hotat. Enligt Naturvårdsverket finns i dag omkring 1 200 individer i Sverige, vilket innebär att det finns fler lodjur i landet än vad som krävs för att bevarandestatusen ska klassas som gynnsam. Det finns lodjur i så gott som hela Sverige, med undantag för på Gotland, enligt Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa