Systrarna satsar på våffleri i skärgården

Till sommaren är det tänkt att gästerna ska kunna beställa både räkvåfflor och sviss-våfflor intill Lagnöbron. Och det är två systrar som står bakom satsningen.

Systrarna hjälps åt med det mesta!

Systrarna hjälps åt med det mesta!

Foto: Carolina Nilsson

Sankt Anna2021-03-05 11:30
undefined
Här är det tänkt att våffleret ska öppna till sommaren.

Man får riktiga sommarvibbar när man träffar systrarna Elle Andersson och Jessica Schmidt ute på Lagnö just nu. Här råder nämligen full experimentlusta i köket – till sommaren ska en helt ny meny ha tagits fram till våffleriet, som den lilla kiosken ska förvandlas till. Här byts glassen ut mot belgiska våfflor, och systrarna satsar även på att få till alkoholtillstånd så de kan servera belgiskt öl.

undefined
Jessica och Elle är uppvuxna i Lagnö och är tredje generationens företagare vid bron.

– När mamma bestämde sig för att inte driva glasscaféet vidare så ville vi göra något. Att det just blev våfflor var Jessicas idé, säger Elle.

– Ja, vi satt vi en kväll och bollade: ska vi baka bullar eller ha souvenirer, men så kom vi på det här med våfflor. Och då kändes det självklart, fortsätter Jessica.

undefined
Systrarna hjälps åt med det mesta!

I köket smälts det choklad, gräddas det våfflor och olika smaker testas. Allt för att hitta fram till en komplett sommarmeny ala 2021.

– Vi har ätit våfflor i flera veckor nu, och testat olika tillbehör på familj och vänner, berättar Elle och exemplifierar med ost, köttbullar och tacos.

Som vi tidigare berättat har allt fler Söderköpingsbor startat eget under pandemin. Att våga satsa på eget ute i skärgården verkar vara helt rätt – förra sommaren ökade nämligen antalet besökare här, förmodligen som en effekt av "hemestrande" svenskar. 

undefined
Therése Eklöf, näringslivs- och turistchef i Söderköping, kan konstatera att kommunen klarade sig bra ut besökssynpunkt 2020.

Therése Eklöf, näringslivs- och turistchef i Söderköpings kommun, hänvisar till statistik, där man kan se hur personer rört sig via deras mobiler. 

undefined
Såväl antalet dagbesökare som övernattande ökade i Sankt Anna skärgård våren och sommaren 2020, om man jämför med 2019.

Där ser man att antalet gäster ökade med 20 procent i Sankt Anna skärgård i somras. 

– Många vill ha naturnära upplevelser, säger hon.

Jessica och Elle är tredje generationens entreprenörer på samma plats och de känner även en trygghet i familjens företagskunnande. Farmor Ina och farfar Gunnar startade verksamhet på 1950-talet och sedan utökade sonen Stefan och hustrun Solveig med lanthandel på 90-talet. 

– Hela familjen är serviceminded och vi stöttar varandra. Mamma kommer säkert tycka att det är roligt att hoppa in ibland, hon kommer säkert sakna kunderna, säger Elle.

undefined
Så här såg glasskiosken ut 1995.

Systrarna har kommit så långt att de vet att de vill ha såväl mat- som dessertvåfflor. Sankt Anna Våffleri ligger i Skärgården, och då ligger räkvåfflan nära tillhands.

– Det blir riktig skärgårdskänsla. En räkmacka på våffla. Självklart med handskalade räkor. Vi vill dessutom använda närproducerade råvaror, som ägg, mjölk och mjöl, säger Elle.

undefined
Räkvåffla.

En favorit har seglat upp: sviss-våfflan, med inspiration av den barnsligt goda marängsvissen, med banan, glass, grädde och chokladsås, som ingen någonsin blir för gammal att tycka om.  

undefined
Swish-våffla.

Även "tapas-våfflor", med tanken om att kunna doppa minivåfflor i olika tillbehör, finns på önskelistan.

– Många öbor är redan nyfikna och kommer fram och säger till oss att de längtar till sommaren när de ska få äta våfflor, säger Jessica.

Men först ska vintern och våren ha sin tid. Vad som står på våffelmenyn till midsommar, när våffleriet planeras öppnas, får vi vänta med att se. Och för den som inte kan vänta till dess, lägger systrarna titt som tätt ut bilder på våffleriets instagramkonto.

undefined
Jessica Schmidt och Elle Andersson planerar att öppna ett våffleri i Lagnö till sommaren.
Karta: Lagnö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!