Skärgårdstrafik öppnas för alla

Från den 17 juni ingår skärgårdstrafiken i Östgötatrafikens reguljära trafik. Då kan vem som helst med periodkort åka ut i skärgården. Kravet är att man ska ha bokat resan kvällen innan.

Ulf Nilsson på Kallsö berättade om den nya båt han kommer att köra mellan öarna och fastlandet när skärgårdstrafiken drar igång. Foto: Anna Bennich

Ulf Nilsson på Kallsö berättade om den nya båt han kommer att köra mellan öarna och fastlandet när skärgårdstrafiken drar igång. Foto: Anna Bennich

Foto: Bennich Anna

Sankt Anna2012-04-27 00:00

På tisdagen informerade Östgötatrafiken hur det är tänkt att skärgårdstrafiken ska fungera i Sankt Anna.

- Tidigare har det endast varit de fastboende i skärgården som kunnat nyttja kompletteringstrafiken till öarna. Nu öppnas skärgården för alla, sade Benny Sköld på Östgötatrafiken.

14 öar kommer att trafikeras i Sankt Anna. Tre gånger om dagen kommer det att gå turer till och från öarna.

Under skolterminerna kommer det även gå en kvällstur ut till öarna på fredagarna och en kvällstur från öarna in till fastlandet på söndagarna. Det är för att gymnasieungdomar som bor inackorderade på fastlandet ska kunna komma hem. De turerna kommer dock inte att köras under sommaren, något som väckte en del protester.

- Många är sommarboende på öarna. Men de kommer alltså inte att kunna ta båten ut och tillbaka över helgen, konstaterade någon.

En annan svag punkt är bussen inte går ända fram till angöringspunkterna på land. Så trots att Östgötatrafikens representanter talar om att man vill se till hela kedjan brister den direkt.

- Se till att alla bussar går till sjön så ska ni se att ni får fler som reser kollektivt, uppmanade Bengt Almkvist på Missjö.

Mats Emilsson på Vänsö undrade om det kommer att slutas några avtal med markägarna på öarna om att få lägga till vid bryggorna och vem som tar ansvaret om det händer något. Svaret han fick från Mikael Appelberg på Söderköpings kommun var att det förhoppningsvis inte kommer att behövas några avtal.

- Vi får väl komma med mössan i hand och be om att få använda oss av dem. Får vi nej får vi väl skriva något slags avtal.

När det gäller vems ansvaret är vid eventuella olyckor när resenärerna klivit i land lovade Benny Sköld att återkomma till.

Frågorna var många men responsen på att det blir kollektivtrafik ut till öarna tycks mestadels vara positiv. Ett nytt möte utlystes dock för att både skärgårdsbor och myndighetspersoner skulle ha tid på sig att fundera och räta ut eventuella frågetecken innan skärgårdstrafiken drar igång.

Att få åka med skärgårdstrafiken

Resan bokas tidigast 14 dagar och senast klockan 18 kvällen innan.

Samma regler gäller som för kollektivtrafik på land: kontantstopp, biljett kan betalas med kontokort. Östgötatrafikens periodkort och kontantkort gäller också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om