Grannar kritiska till stora utbyggnadsplanerna

Vattnet, vägen och vyn. Det är tre saker som får några grannar att ställa sig kritiska till Skärgårdsbyns utbyggnadsplaner.

"Vi kommer att överklaga om planen godkänns", säger Roland Pettersson, boende i Mon.

"Vi kommer att överklaga om planen godkänns", säger Roland Pettersson, boende i Mon.

Foto: Louise Åsenheim

Sankt Anna2020-04-28 17:00

Vid samrådet var det fem sakägare (grannar) som lade fram ungefär samma synpunkter på detaljplanen. Marja Hjerpe Magnusson och Roland Pettersson bor på vägen ner mot Skärgårdsbyn och är starkt kritiska till planerna. De har sett trafiken öka på vägen och med fler boende i området är de övertygade om att den kommer att öka ännu mer. Kommunen å andra sidan menar att den kommer att minska när en större del av campingen försvinner. 

– Camparna ligger mest på campingen. Men vi märker redan nu en stor ökning av bussar, varutransporter, kanottransporter och renhållningsfordon, säger Marja.

Att vattenförsörjningen inte ska räcka när fler ska bo i området är en annan stötesten.

– Om vår brunn dräneras kommer bräckt vatten att sippra in. Det är en jättestor oro för då kan vi inte bo kvar här, säger Marja.

Kommunens svar är att om ett större vattenbehov skulle uppstå har Skärgårdsbyn möjlighet att lösa det genom att bygga en avsaltningsanläggning. Men Marja och Roland anser att den anläggningen borde byggas först, innan skadan redan är skedd.

De påpekar också att de nya husen kommer att försämra deras utsikt och sänka värdet på huset.

– I stället för att se en vattenspegel kommer vi att se tak och väggar, säger Marja.

Finns det inget positivt i att en någon vill utveckla verksamheten och skapa fler jobb genom en åretruntverksamhet?

– Visst är det bra om det genererar jobb, men det får inte förstöra för de fastboende, säger Roland.

– Det kan också vara trevligt att dela med sig av verksamheten, allt behöver inte vara koncentrerat till Mon, säger Marja.

Kommunen är medveten om att grannarnas utsikt kommer att påverkas, men i granskningsutlåtandet står att "påverkan bedöms inte innebära en så pass negativ konsekvens att byggrätten ska begränsas".

– Det blir en förändring. Men Mon är utpekat som en nod i skärgården och då kan man förvänta sig att det kommer att ske förändringar. Det är också relativt låg bebyggelse som tillåts, max två våningar, säger Veronica Nuija, planarkitekt.

Vad gäller trafikfrågan säger hon att det är vägsamfälligheten som borde ha lämnat synpunkter på det, men att det inte gjorts. Hon konstaterar också att länsstyrelsen, som kontrollerar planen utifrån riksintressen, djurliv och miljöfrågor bland annat, inte har haft några invändningar.

– Det känns alltid bra när de inte har några synpunkter. Det betyder att vi har gjort bra avvägningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!